– Jag har lyssnat med fasa på en del representanter från folkpartiet de senaste åren. Det är diskussioner om att förbjuda elever med ett annat modersmål än svenska att använda språket på skoltid. Att anställda förbjuds tala sitt modersmål i fikarummet och stora nedskärningar av modersmålsundervisningen i skolorna, sa Maria Wetterstrand.

Miljöpartiet tycker istället att en levande flerspråkighet ska bejakas och presenterade på torsdagen en handlingsplan för att återupprätta modersmålsundervisningen.
Det handlar bland annat om att skolorna ska erbjuda ämnesundervisning i matematik och engelska på modersmålet, att tvåspråkig undervisning ska kunna erbjudas i alla årskurser och att kurser i modersmål ska vara meriterande när man söker till högskolan. Miljöpartiet vill också att rätten till modersmålsstöd i förskolan skrivs in i lagstiftningen.

Maria Wetterstrand ägnade en stor del av sitt tal åt miljöfrågor. Hon berättade om skrämselpropaganda från Svenskt Näringsliv. Dess vd Urban Bäckström hotar med att Sverige förlorar tiotusentals jobb om Sverige minskar de globala utsläppen. Och dess chefsekonom har sagt att det inte är någon idé att minska oljeanvändningen eftersom det bara leder till att någon annan använder den oljan istället.

– Ungefär som om inte vi köper knark så kommer bara någon annan att knarka istället. Jag som trodde att en ekonom i svenskt Näringsliv trodde på teorin om tillgång och efterfrågan.
– Det är dags att befria oss från fossiler, oavsett om det handlar om fossila bränslen som kol och olja eller gamla fossiler från Svenskt Näringsliv.

Maria Wetterstrand talade om att livsstilsförändringar är avgörande för att klara klimatet. Det är inte den som har flest prylar när den dör som vinner, menade hon. Lycka är inte den senaste flatscreen-tv:n eller en ny topp från någon modekedja.
– När jag blev miljöengagerad 1988, under den förra miljöboomen, då pratade man om att slit- och slängsamhället var ett stort problem. Nu är det köp och släng som är problemet. Prylar köps som knappt ens används innan de slängs undan längst in i en garderob eller direkt i soporna.

Samma dag som miljöpartiet hade sin dag under politikerveckan i Almedalen publicerade miljöpartiets Maria Wetterstrand och Peter Eriksson samt socialdemokraternas Mona Sahlin en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter där de tar avstånd från Sverigedemokraterna.
De lovar väljarna att inte samarbeta med, göra sig beroende av eller göra upp med Sverigedemokraterna om partiet kommer in i riksdagen efter valet 2010.

– Det är dags för de borgerliga att också stänga den dörren, sa Maria Wetterstrand i sitt tal.
”I princip har man bara ett enda förslag som partiet driver på alla nivåer, att tvinga människor att lämna Sverige. Det kan vi aldrig acceptera. Vi menar att människovärdet gäller alla, oavsett kön, etnisk bakgrund eller sexuell läggning. Att deras politik dessutom är löntagar- och kvinnofientlig gör inte saken bättre.” skriver de tre partiledarna i artikeln.Vänsterpartiet valde att inte göra gemensam sak med socialdemokraterna och miljöpartiet.
– Vänsterpartiet har varit tillfrågade och valde att inte vara med, sa Maria Wetterstrand vid en pressträff inför sitt tal.

I och med debattartikeln var det andra gången inom loppet av några dagar som miljöpartiet och socialdemokraterna gjort upp gemensamt (i tisdags presenterades en uppgörelse där de lovar att riva upp FRA-lagen vid en valvinst 2010). Maria Wetterstrand tror att partierna under hösten ger besked om ett annat regeringsalternativ.
– Jag är stolt över att vi fått med oss socialdemokraterna på att en rödgrön regering kommer att riva upp FRA-lagen efter nästa val. Genom en sån överenskommelse blockerar vi möjligheten till överenskommelser mellan sossarna och övervakningshögern. Vi är garanten för att lagen rivs upp och inte bara omarbetas.