Arbetsgivarna gick inte med på att förare som lånas ut av Swebus omfattas av varslet mot Swebus Express. Kommunal har därför gjort ett nytt varsel om strejk även för dessa förare. På grund av varselreglerna kommer strejken för dem att genomföras från och med midnatt den 19 juli, ett dygn efter det att strejken inom Swebus Express inleds.

Veolia kör bussar på en långlinje mellan Sundsvall och Haparanda. Men på grund av strejken som inleds i Västerbotten i morgon kan bussarna inte köra genom länet. Passerar de in i Västerbotten omfattas förarna av strejken. Trafiken stannar därför av på mitten.
För att slippa lönekostnaderna för personalen som berörs av strejken i Västerbotten så blir de lockoutade–de stängs av från sin arbetsplats utan lön. Istället får de konfliktersättning av Kommunal om de är med i facket.

Kommunals strejk inleds vid midnatt i Västerbotten och Stockholms innerstad.
Förbundets avtalsombudsman Håkan Pettersson och ombudsman Bo Sandholm kommer i morgon att resa till Umeå för att delta i en presskonferens om busskonflikten.
Några nya kontakter mellan fack, arbetsgivare och medlare är inte inplanerade.