Människor i den rika delen av världen hittar nya avlägsna resmål i fattiga länder. Vi väljer all-inclusive, äter alla mål på hotellet och badar i poolen som tar vatten och energi som kanske är bristvara i landet.
Turismen är den snabbast växande näringen i världen.
Hur ska man kunna resa med gott samvete?

Man kan använda sin konsumentmakt, hävdar ”Schyst resande”, ett knappt årsgammalt samarbete mellan åtta organisationer, bland annat facket, kyrkan, IOGT och ECPAT som arbetar mot barnsexhandel.
Samarbetet presenterades vid ett seminarium under Almedalsveckan.
– Tyvärr lämnar många både förståndet och moralen hemma när de reser. Om man uppträder som man gör tillsammans med sina barn eller när man hälsar på sina föräldrar, vore det inga problem, sa Mattias Carlsson från Svenska kyrkan.

– De stora fina hotellen ägs ofta av stora kedjor där personalen har dåliga arbetsvillkor och inte får organisera sig, berättade Therese Hulthén från Hotell och Restaurangfacket. Man kan ställa frågor om det när man bokar sin resa.
Hon påminde om det som hon tycker resandet egentligen handlar om, mötet med andra människor och kulturer.
– Gå ut och handla i den lokala butiken, ät på restaurangen som ägs av landets invånare, prata med människor, hälsa på hotellstäderskan. Då blir resan rik på upplevelser.

Helena Klingvall från ECPAT berättade att det inte bara handlar om turism i avlägsna fattiga länder. En dansk journalist utgav sig för något år sen att vara hallick. Han ringde tio stora hotell i Köpenhamn och erbjöd sina tjänster, han kunde förmedla kvinnor till dem som ville ha. Nio av tio nattportierer var intresserade, fyra av dem berättade att de redan hade en lista med andra leverantörer…
– Kontrollera vilka hotell ni samarbetar med, sa Helena Klingvall med adress till alla organisationer och företag.

I en folder ger Schyst resande fler råd:
– Hälsa på grannarna utanför hotellområdet
– Fråga researrangören om lokalanställdas arbetsvillkor
– Var sparsam med vatten, även det på flaska
– Anmäl misstänkta fall av barnsexhandel
– Tänk på att allt du gör lämnar avtryck
– Pruta inte för prutandets skull

De åtta som samarbetar är ECPAT, IOGT-NTO-rörelsen, Fair Trade Center, Swedwatch, Svenska kyrkan, Hotell och Restaurangfacket, Unionen, LO-TCO Biståndsnämnd.
Läs mer www.schystresande.se