Marita TunemarMarita Tunemar: ”Jag har förstått vad du vill lära oss”

Hejsan!
Jag upplever de långsamma rörelserna som sköna och nödvändiga vid rätt tillfälle, till exempel efter ansträngning. Först hettar det och sedan lugnar det ner sig efter ett tag. Det känns avstressande och kroppen får en bra chans att återhämta sig. Med lugn musik till är det bäst.
Efteråt har både kropp och själ fått en genomgång.
Kombinationen att träna lite hårdare och sedan slappna av känns viktig för återhämtningen. Under intervallpasset är det påtagligt hur snabbt kraften kommer tillbaka genom rätt andning. Jag känner att jag förstått vad du vill lära oss! Rätt portioner av respektive träning-vila-mat är nu som ett måste. Det är då man får den enorma energin….Härligt!
Att inte träna något en dag (inte ens en promenad) känns inte bra. Då vill jag köra extra följande dag och känner en sorts rädsla för att jag ska falla tillbaka i gamla vanor. Men det kommer jag inte att göra.
Här några exempel på hur jag slappnar av naturligt i vardagen: Jag läser, löser korsord, stickar, tar ett varmbad, bastar, cyklar lugnt, kör eller åker bil, klappar katten, får taktil massage, håller sovande barnbarn i famnen, med mera.
I jobbet brukar jag gå-träna med en liten tant som går i snigeltakt. Då har jag börjat ta tillfället i akt att fokusera på att det är lugna rörelser. Jag gör alltså diagonala rörelser samtidigt som jag finns bakom lilla tanten om hon skulle falla. Jag känner mig inte stressad över att det tar 10-20 minuter att gå två och en halv meter…Den tiden är till nytta framför allt för tanten, men även för mig.
Har jag sagt att jag skulle bli utlånad till en rehabavdelning i Östhammar? Nu har jag jobbat där i två dagar och det känns kul med omväxling. Det är en liten enhet med högst sju gäster, jättetrevlig personal och harmonisk stämning. Vissa av ”mina” pensionärer kommer också dit för att rehabiliteras och jag får många idéer med mig tillbaka till hemtjänsten sedan. Kul att se fram emot att genomföra lite nytt för dem här hemma.
Hoppas allt är bra med dig. Snart ses vi igen!
Glada hälsningar från Marita.

Bea AhlperbyBeas kommentar: ”Du har hittat balansen!”

Hej Marita!
Ja, snart ses vi igen. Det är helt otroligt vad 12 veckor springer iväg och det är med stor spänning jag väntar på era anteckningar varje vecka. Jag är helt fascinerad av din motivation och din vilja till förändring, vilket är A och O om en sådan ska vara möjlig att genomföra. Jag är också helt övertygad om att du med din energi och ditt glada sätt att vara inte kommer att falla tillbaka i gamla vanor. De ser ju inte ut att få plats i det liv du vill leva!
Härligt också att du har hittat balansen mellan träning, mat och vila och att du haft nytta av de lugna rörelserna. Om något känns tungt en dag tar du dig bara lite extra tid med diagonalkrypen, så ”sorterar” du bättre och det blir lättare att välja de saker du vill göra och ha omkring dig.
Du skriver att att det inte känns bra när du har en träningsfri dag. Tänk då på att återhämtningen är en del av träningen och att en halvtimmes långsammare promenad i stros-takt är helt OK.
Vilket underbart sätt du hittat att göra långsamma rörelser på, genom att promenera med lilla tanten! Där har du ytterligare ett exempel på hur du kan vända sådant som förut inte var så kul, till att fokusera på vad som kan vara roligt och bra i det du gör just nu.
Jätteroligt med det nya jobbet. Ett varmt lycka till där. Hoppas du får med dig många nya erfarenheter som stärker dig inför framtidens arbete.
 Marita! Nu är det ”bara” en vecka kvar av vår tid tillsammans och den ska bli något lugnare. Framför allt blir det mer vila i helgen, eftersom vi ska ses nästa måndag. Du har gjort en fantastisk insats för dig själv och all lycka till dig denna sista vecka. Fokusera på tillståndet och njut av veckan.
”Varje målsnöre du når är också början på något nytt….”
Många stora kramar
Bea

EvaLena KanebergEvaLena Kaneberg: ”Trodde aldrig jag skulle fixa en halvtimmes joggning”

Hej!

Detta har varit en vecka som bara flutit förbi. Det känns helt normalt med träning och rätt mathållning i min vardag nu. Dock inte krypövningen…Den fuskar jag mest med. Jag känner mig inte bekväm när jag gör den och jag tycker inte den ger mig något. Däremot är det skönt att göra lugna rörelser innan jag går upp när jag vaknat. Det är ett behagligt sätt att piggna till på. Sen brukar jag sätta mig och yogaandas en stund efter att jag duschat efter träning. Det tycker jag är en skön avslutning.
I måndags joggade jag fyra gånger åtta minuter och det gick bra. I torsdags ökade jag på till fyra gånger tio minuter, men då fick det räcka med tre gånger. Kroppen kändes tung den dagen och jag hade inte viljan att peppa mig själv till ytterligare en gång. Men ändå. 30 minuters joggning! Det trodde jag inte jag skulle fixa för två månader sedan.
En vecka kvar. Jag ser fram mot att träffa dig och tjejerna igen. Samtidigt börjar jag känna av lite separationsångest.
Ha en bra vecka! Nu ska jag ut och gå.
EvaLena

Bea AhlperbyBeas kommentar: ”Toppen att du vågade dig på det”

Hej EvaLena!
Vad härligt att du hittat balansen mellan träning, mat och vila! Du har verkligen hittat en avslappnad attityd till det hela och fått in det som en del av din vardag. Underbart kul att läsa.
Om du inte upplever att den diagonala krypövningen ger dig något i dagsläget kan det bero på att du sorterar så pass bra med de andra lugna rörelserna och får balans på det sättet. Då ser jag ingen anledning till att du absolut måste göra den. Däremot är det en toppenövning att ta fram de dagar du upplever som osorterade och röriga eller när du behöver komma ner i varv och hitta det du behöver utan att behöva tänka ut det. Så ta med dig övningen in i framtiden och använd den när det passar dig.
Vad roligt att joggningen fungerar! Jag hade i och för sig inte trott något annat, men det är så kul att du vågat prova. Jag hoppas du kan se den som en framtida motionsform eftersom den är enkel att genomföra och kräver förhållandevis lite utrustning och tid.
Fokusera gärna lite extra på intentionen i veckan och de tillstånd du vill ha. Ta med dig dessa tillstånd när du gör dina lugna rörelser eller din yogiandning och lägg märke till vad du upplever när du gör detta. Behåll det du upplever och ta med dig det in i andra sammanhang också.
EvaLena! Nu är det ”bara” en vecka kvar av vår tid tillsammans och den ska bli något lugnare. Framför allt blir det mer vila i helgen, eftersom vi ska ses nästa måndag. Du har gjort en fantastisk insats för dig själv och all lycka till dig denna sista vecka. Fokusera på tillståndet och njut av veckan!
”Varje målsnöre du når är också början på något nytt…”
Många stora kramar
Bea

Helena PerssonHella Persson:
”Jag är hängig och tar det lugnt nu”

Så här hade jag verkligen inte tänkt mig slutet på veckorna…Jag vet inte riktigt vad det är för fel på mig. Jag har fruktansvärd huvudvärk sedan slutet av förra veckan och den vill inte ge sig. Jag knaprar allergitabletter också och känner mig trött och hängig.
Jag har valt att ta det lugnt denna vecka, så det blev ingen spinning. Men jag ska försöka få in ett intervallpass i kväll. Promenaderna och bollövningarna har funkat, men jag är fruktansvärt trött efter jobbet. Det är mycket nu.
Förresten undrar jag angående adrenalin. När man är mitt i en ”adrenalinkick”, suger kroppen då i sig en massa energi/kalorier? Alltid efteråt så blir jag superhungrig!
Nästa vecka kommer bli tuff…Jag jobbar precis hela veckan, på lördag åker jag till min mor och på söndag förmiddag åker jag tillsammans med min syster till Stockholm för att tillbringa natten till måndagen där uppe. Det blir smidigare inför vårt möte på måndag.
Jag längtar till måndag när vi ska träffas. Det ska bli superkul och spännande att se hur de andra tjejerna lyckats!
Hälsningar Hella

Bea AhlperbyBeas kommentar: ”Promenera, ät bra och vila kroppen”

Hej Hella!
Det låter inte så roligt att du fått en sådan kraftig huvudvärk. Har du hittat återhämtningen och gjort lugna rörelser varje dag? Kan det vara någon infektion på gång? Oavsett vilket, så är det viktigt att du fortsätter att promenera, äta bra och vila kroppen när du inte arbetar. Speciellt om du har ett hektiskt schema framför dig. Nu är det också viktigt att ta fram intentionen igen. Tänk på det tillstånd du vill ha en liten stund varje dag, samtidigt som du sitter och andas lugnt och stilla. Lägg märke till vad du upplever när du gör det. Behåll det du upplever och ta med dig det in i andra sammanhang också, exempelvis arbetet.
Vad gäller adrenalin är det ett hormon som slås på när vi utsätts för någon typ av stress. Den stressen kan vara psykisk och fysisk. Adrenalinet skapar ett ”fäkta eller fly”- beteende, vilket bland annat innebär att dina pupiller vidgas, att alla organ som har med matsmältning och tömning att göra slås av och att hjärtfrekvensen ökar. Det innebär också en stor påverkan på blodsockret, så när du sedan hamnar i vila eller i ett ”ofarligt” läge går kroppens motsatta nervsystem på och allt kommer tillbaka. Såsom hunger, kissnödighet och så vidare. Därför blir du superhungrig.
Vad kul att du längtar till måndag! Jag lovar att tiden kommer gå fort tills dess.
Hella! Nu är det ”bara” en vecka kvar av vår tid tillsammans och den ska alltså bli något lugnare. Framför allt blir det mer vila i helgen eftersom vi ses nästa måndag. Du har gjort en fantastisk insats för dig själv och all lycka till dig denna sista vecka. Fokusera på tillståndet och njut av veckan!
”Varje målsnöre du når är också början på något nytt….”
Många stora kramar!
Bea