De skrattar mycket. Gitte Engström och Suzanne Alm­qvist, också hon undersköter­ska, när ska berätta om hur det är att vara delägare.
De pratar om fredagsfika, bowling, kvällsmöten när jobbet bjuder på mat, konferenser utomlands, julkapp och köksveckor.
Hierarki finns inte. Oklart om det beror på bra stämning eller delägarskap. En sak är klar, de får ständigt information om läget och ekonomin.
– Man pratar alltid igenom saker, säger Gitte Engström.

Gitte Engström och Suzanne Almqvist
Som delägare känner undersköterskorna Gitte Engström och Suzanne Almqvist ansvar för ekonomin, men tycker att var lättare att kräva arbetskläder för hemsjukvården.

Med Vårdval Stockholm försvann två underskötersketjänster från hemsjukvården. De som är kvar gör mer på mottagningen och distriktssköterskorna fler hembesök.
– Alla yrkesgrupper har spånat fram hur vi ska lösa det, säger Suzanne Almqvist.
När undersköterskor anställs sköter hon och Gitte Engström intervjuerna. Båda sitter med i samordningsgruppen. De tar mycket ansvar, nu har det kört ihop sig med semestrarna och på kvällarna sitter de i telefon för att lösa det.
– Det är klart vi kan be chefen ta in vikarier. Men vi väntar lite extra, säger Suzanne Almqvist.
Före Vårdval Stockholm var det fler vikarier, nu försöker de hålla igen. Båda tar ett större ansvar för ekonomin som delägare.
– Självklart vill vi jobba kvar, vi vet inte vad som händer om vi får konkurrens, säger Gitte Engström.
De år vårdcentralen går med vinst får alla bonus på 5 000-7 000 kronor före skatt.
– Det är en förmån som gör att man jobbar på, säger Suzanne Almqvist.

S
om delägare tycker hon att det är lättare att gå in till chefen och kräva saker. Båda tror att de var först med att få arbetskläder i hemsjukvården och visar stretch­jeansen med loggan Din vårdcentral tryckt över bakfickan.

Om tjänster försvinner är möjligheterna att bli omplacerad mindre än i landstinget konstaterar Gitte Engström.
Hon är arbetsplatsombud för Kommunal. Än har hon inte hittat någon som vill ta över det fackliga. Om det behövs tar hon hjälp av sektionen, som när vård­centralen drog in en tjänst.
Agerar man annorlunda som delägare?
– Ingen ville att tjänsten skulle försvinna, vi försökte hitta lösningar. Det var schyssta förhandlingar, säger Gitte Eng­ström.

Avknoppad 2: Din vårdcentral

Bagarmossen, Stockholm.
Avknoppat från Stockholms läns landsting 2001.
Ägarform: Aktiebolag som ägs av en ekonomisk förening där de anställda har max tio an­delar á 2 500 kronor per person. Utdelning 100-300 kronor per andel.
Antal anställda: 45.
Antal undersköterskor: 9.
Lön: Suzanne Almqvist 22 500 kronor, Gitte Engström 23 400 kronor.
Kollektivavtal: Vårdföretagarna.