1 Hur ska Carema Omsorg bli den bäste arbetsgivaren?
– Genom att förbättra arbets­miljön, främja hälsa och utveckla medarbetarnas kompetens. I samarbete med Kom­munal kör vi i gång ett antal pilotprojekt med mönsterarbets­platser i Stockholm. Om medarbetarna trivs blir vården bättre.

2 Ni samarbetar med Kommunal, har ni olika åsikter?
– En helig ko, något som är svårt att diskutera, är att föreslå delade arbetspass med några lediga timmar mellan passen. Men om varje person hos oss skulle arbeta tre-fyra delade arbetspass per månad skulle vi i praktiken kunna erbjuda heltid till alla.

3 Ja, det är en helig ko, hur vågar du föreslå något sådant?
– Det finns en tradition i vård­en att det är illa med delade pass, men jag har själv jobbat så som mentalskötare på Salberga i Sala på 70-talet. Jag förstår inte motståndet. Jag hann fixa ärenden under den långa rasten.

4 På Vintertullens servicehus och äldreboende förra året lade ni ett anbud där ni hade tänkt minska med 48 tjänster. Hur kan man ge värdig vård och goda arbetsvillkor om man minskar på personalen så mycket?
– Jag kommer inte ihåg den upphandlingen. Politikerna har ansvaret för anbudsunderlaget. När de tvingar oss att konkurrera med lägsta pris måste vi se över bemanningen, eftersom personalen utgör en sådan stor del av kostnaderna. Allt fler kommuner sätter numera ett fast pris och vi får i stället konkurrera om bästa kvalité. Det är väldigt glädjande.

5 Du hade 2006 en taxerad inkomst på två miljoner kronor, är du förtjänt av så mycket?
– Det kan jag inte svara på, det är ägarna som ska svara på det. Jag jobbade med lika stor entusiasm under de andra 35 åren då jag inte hade så hög lön.

6 Om du skulle anställa en undersköterska, vilka är hennes/hans viktigaste kvalitéer?
– Att hon tycker om att jobba med sin målgrupp, oftast äldre människor.

7 Hur vill du bli vårdad när du hamnar på ett äldreboende?
– Jag vill gå och lägga mig den tid jag själv vill. Personalen ska lyssna på mig. Det ska finnas internetuppkoppling. Jag vill komma ut och på sportevenemang. Det vore inte fel med en Bruce Springsteen fanclub. Inte heller ett Caremaboende.

ID: Bengt Marcusson

Ålder: 59 år. Yrke: VD. Bor: Sollentuna. Lön: Två miljoner  om året. Familj: Tre barn, 34, 26 och 14 år. Aktuell: Vill skapa "den bästa arbetsplatsen".

Tre måsten

Min iPod, har otroligt mycket musik i den.
Bilen - en Saab - kan jag inte vara utan.
Ungarna och barnbarnen.

Fem snabba

BRYNÄS / FRÖLUNDA
EURO / KRONA
KOSTYM / JEANS
SEGLA / FJÄLLVANDRA
SINATRA / SPRINGSTEEN

Carema

Privat utförare av vård och omsorg i Sverige och Norge.
Årsanställda: 6 200. Ägs av: Riskkapitalbolaget 3i och Singa­pore Investment .