Marita TunemarMarita Tunemar: ”Jag är helnöjd med mig själv”

Hej Bea!

Tack för ett riktigt gott och aromrikt bröd. Magen är i mycket bra form nu (inuti). Utanpå är det lite bättre än förr. Jag har inte räknat med att bli som en planka, men det känns skönt att bli rörligare och komma i kläder i mindre storlek.
Efter ett träningspass känner jag mig nöjd och svettig. Den här veckan har också vädret varit toppen. Fågelkvittret i skogen har varit öronbedövande och dofterna underbara. Efter varje intervall känner jag att jag orkar mer. Om inte knät vore så känsligt skulle jag kunna jogga längre, för orken har jag. Men det känns bra ändå. Förra passet fortsatte jag direkt in på gymmet och ökade på tyngderna ett snäpp.
I dag känner jag mig helnöjd efter veckan som gått. Tar gärna en toppvecka till!!
Jag tar i hårdast när jag tränar ensam. Det ger mig mest motion om jag får bestämma tempo. Ibland har jag sällskap. Det är kul och trevligt, men det blir mycket prat och pauser.
När/om vi blir fler på ”samma bana” kommer det nog att kännas mer som tävling, så att vi drar i varandra. Hoppas vi kan bli ett gäng som joggar tillsammans i framtiden. Mina arbetskamrater är påverkbara. Ibland är det någon som ställt fram nötter, frukt och morötter på bordet på jobbet i stället för billiga kakor. Vissa tränar redan sedan tidigare och fler vill börja, så det kommer nog att sprida sig. Min vuxne son Mikael har gått ner tre och ett halvt kilo och promenerar med Lillan i vagnen när hon ska sova middag. Han tänker nu lite mer på vad han stoppar i sig.
Hoppas att du mår bra och att du också har njutit av vårvädret.
Hälsningar, Marita

Bea AhlperbyBeas kommentar: ”Du gör ett fantastiskt jobb”

Hej Marita!
Vad kul att du tyckte om brödet! Det är verkligen en riktig höjdare, som går att variera mycket.
Jag tycker det är bra att du lyssnar på kroppen och att du anpassar joggningen till ditt knä, samtidigt som du gör stabiliserande övningar och bygger upp styrkan. Toppen, att du också börjar lägga på mer vikter när du styrketränar, eftersom kroppen måste utsättas för en högre belastning än den klarar för att öka styrkan.
Jag ser att du vill träna så här tufft en vecka till. Men det blir i alla fall ett ett pass mindre eftersom det alltid är bra att variera träningen i olika ”perioder” av intensitet, så att kroppen hinner återhämta sig och bli starkare.
Vad kul att din son också är i gång! Skicka många hejahälsningar från mig. Han kan med fördel ta del av programmet ni fått. Med viss anpassning passar det de flesta.
Du gör ett fantastiskt jobb, Marita, och din kämpaglöd avspeglar sig i dina mail, som jag tror inspirerar fler än dina arbetskollegor till att komma i gång.
Nu blir det fokus på att få ihop balansen mellan det som är lite ”tuffare” och avslappning.
”Du är skapad för att uppnå stora ting – om så bara i det lilla”. Carolina Gårdheim
Många vårkramar!
Bea

EvaLena KanebergEvaLena Kaneberg: ”Nu längtar jag efter att få träna!”

Att träna har blivit roligt och något jag ser fram mot att göra. Det är skönt när jag känner att jag klarar mer utan att bli helt slut. Den här veckan har jag joggat två gånger. Det är alltid jobbigast de första åtta minuterna. Då kan jag tänka att jag ger upp eller att jag ska gå i stället, men sedan flyter de andra intervallerna på. Jag blir ordentligt svettig och andfådd, men det känns bra.
Sen har jag cyklat ett par gånger. Där känns det att jag orkar ligga på en högre puls under en längre tid. Att promenera känns lite som lyxmotion, en skön avkoppling i skogen.
Igår var jag på galamiddag på Ekolsunds slott. Vad fin jag kände mig i klänningen när den inte satt som ett korvskin runt midjan. Maten var underbar och kändes inte som om den var onyttig. Möjligen var det lite för lite grönt, kanske. Två glas vin och en punsch till kaffet blev det också.
Jag har bakat brödet vi fick recept på och det var jättegott. Alla åt det med god aptit.
Jag känner nu att jag gör framsteg konditionsmässigt, men jag ser inte något resultat på kroppen längre. Jag har försökt tänka på om jag fuskar med maten? Jo, lite kanske, men inte så att det ska ha någon större betydelse.
Ha en bra dag!
EvaLena

Bea AhlperbyBeas kommentar: ”Se till att äta ordentligt”

Hej EvaLena!
Åh, vad glad jag blev av att läsa att galamiddagen vi pratat om blev en positiv upplevelse för dig! Jag kan bara tänka mig att det strålande omkring dig. Behåll den känslan du hade när du såg dig själv och ta med den framåt i tiden också.
Det är jättebra att du fortsätter kämpa dig igenom intervallerna. Tänk på att inte öka tempot även när joggningen känns lätt, eftersom vi nu ska börja öka på intervallen i tid. Behåll samma tempo genom alla intervaller; ett lagom joggingtempo där du kan andas behagligt, men dock blir mer andfådd än under promenader…
Ja, visst är brödet fantastiskt gott! Kul att ni alla tyckte om det. Receptet går också att variera i det oändliga så man kan sätta sin personliga smak på det.
Det kan vara så att du hamnat på en liten platå vad gäller kroppsformen. Men det är bra att du känner att konditionen blir bättre, eftersom det är A och O för att få igång förbränningen. Var lite extra uppmärksam på styrkeövningarna denna vecka och se till att göra så många så att du är riktigt trött efter två av bollpassen. Speciellt armhäv och sit ups. Det är extra viktigt att du får i dig tillräckligt med fett nu när du tränar mycket, så börja inte äta mindre för att få mer resultat. När ni rör på er så pass mycket som ni gör nu är det viktigt med mycket mat och mycket vatten.
Du är helt fantastisk och ett jättegott föredöme för många tonårsföräldrar genom ditt positiva sätt och din inställning till goda livsstilsvanor. Det är så kul att läsa att din familj provar det mesta och hittar lite nya godbitar att ta till sig, vilket säkert också kan ge andra inspiration att våga prova.
Nu blir det fokus på att få ihop balansen mellan det som är lite ”tuffare” och avslappning.
”Du är skapad för att uppnå stora ting – om så bara i det lilla” Carolina Gårdheim
Många vårkramar!
Bea
 

Helena PerssonHella Persson: ”Ont i halsen – har jag kört för hårt?”

Det har varit underbart väder hela veckan här nere, vilket har inneburit att jag plockat fram cykeln
och cyklat mina 20 minuter till jobbet och sedan 20 minuter hem. Det har verkligen känts jobbigt, speciellt med så många träningspass….
I måndags åkte jag till min ”VårRusetkompis” och sprang ute i skogen. Det var svårt på grund av terrängen och VÄRMEN! Tyvärr blev det inte så mycket av intervallträning, men jag gjorde mitt bästa.
På fredagsspinningen kände jag mig full av energi och gav verkligen allt jag hade. Under passets gång fick jag blunda och koncentrera mig på att orka, eftersom jag kände att jag tog i så jag nästan ramlade av cykeln. När jag ändå höll ut och kunde slappna av när låten var färdig kände jag stolthet över att jag klarat det. Jag märker att jag kan ta i lite mer än vad jag klarat tidigare. Men det var nära att jag ringde hem efteråt för att be att karln kom och hämtade mig. Men så bet jag ihop och körde en powerwalk hem i stället.
På lördagen kände jag mig väldigt trött och jag börjar få ont i halsen. Det går influensa på jobbet och vi är bara två som inte haft den än…Tyvärr kände jag mig lite trött och sliten på söndagen, men tog mig ändå tid till pumpenpasset.
Jag vet inte om det är inkommande sjukdomar (pollenallergi och influensa) eller det tuffa träningsschemat som gör att jag känner mig sliten i både kroppen och huvudet? Samtidigt som jag känner att jag kanske skulle orkat ett träningspass. Men då hade jag kanske inte tagit i tillräckligt.
Jag vet inte om det är bättre att ta det lugnt och hoppas att man orkar bättre nästa dag?
På grund av detta har jag ”missat” ett intervallpass, en promenad och en bollövning.
Jag får fruktansvärt dåligt samvete över detta…
Har införskaffat några tränings-DVD:n med olika former av yoga, bland annat. Tänkte testa dem när jag får tid och ork.
Hälsningar, Hella

Bea AhlperbyBeas kommentar: ”Vila lite och var stolt över det du gjort”

Hej Hella!
Vad underbart att ni också har fått vår och att du kunnat njuta av den på alla sätt. Och helt fantastiskt kul att att du kommit igång med att cykla till jobbet!
Med tanke på att du verkar ta i så att det nästan svartnar tror jag att det du gjort denna vecka räcker. Du behöver inte lägga fokus på det som inte blev gjort. Du har ju tagit i för kung och fosterland med de saker du genomfört, vilket också kommer att ge resultat. När man tränat så pass hårt som du gör blir immunförsvaret något sämre. Så se till att vila ut någon/några dagar så att halsen inte gör ont längre. Då ökar du chansen att hålla dig frisk. Se också till att du får i dig ordentligt med mat som är vitaminrik, så kommer du säkert att hålla dig på benen.
Denna vecka minskar jag träningsdosen med ett pass och joggingpassen innehåller längre intervaller. Se till att du är helt återställd innan du ger dig på dessa pass!
Jag tycker att du gjorde helt rätt som vilade när du kände dig sliten. Kroppen talar om hur du mår, bara du lär dig lyssna på signalerna. Släpp det dåliga samvetet, som sagt, och lägg fokus på allt bra du gjort och var stolt över det.
Träningsfilmer kan vara ett jättebra alternativ hemma. Hoppas att du vågar ge dem några gånger nu när du ändå har köpt dem…
Det är så häftigt med dina mail, Hella, de är en fantastisk vitaminkick i mitt liv och jag är säker på att andra också får sig en rejäl dos energi ifrån dig!
Nu blir det fokus på att få ihop balansen mellan det som är lite ”tuffare” och avslappning.
”Du är skapad för att uppnå stora ting – om så bara i det lilla.” Carolina Gårdheim
Många vårkramar!
Bea