– Detta är LO i sin bästa form. När vi är kloka nog att inte bestämma för mycket för tidigt, sa LO:s Ingemar Göransson när enigheten om att vänta med tekniska lösningar till kommande avtalsrörelse var näst intill total bland kongressombuden.

Kommunal krävde i en motion till kongressen att LO-förbunden samordnat skulle verka för en särskild jämställdhetspott i nästa avtalsrörelse 2010.
LO-styrelsen menade att det inte var kongressens sak att besluta om tekniska lösningar, utan att de får vänta tills man vet vilka förutsättningar som gäller när det är dags för avtalsrörelse.
Kommunal köpte det resonemanget utan knot och drog tillbaka sitt krav, även om det inte betyder att man inte vill fortsätta med jämställdhetspotter:
– Utfallet i den genomförda avtalsrörelsen blev mycket lyckat tack vare jämställdhetspotterna, och det är nödvändigt med fortsatta satsningar för att bryta värdediskrimineringen på arbetsmarknaden. Direkta satsningar på jämställdhetspotter är bättre än låglönesatsningar, även om de också kan bidra, men man måste ha en inriktning som är mer direkt, sa Håkan Pettersson, Kommunals andre vice ordförande.

En enda talare ville fortsätta driva Kommunals motion, det var Byggnads Gunnar Ericson.
Carina Magnusson-Fernlund från Pappers berättade från talarstolen om att Pappers drivit jämställdhetspotterna i avtalsrörelsen och kallade det en succé. Dessutom trodde hon att det är svårare för arbetsgivarna att säga nej till en satsning på jämställdhetspotter än till låglönesatsningar.

Det är främst IF Metalls skepsis inför jämställdhetspotterna som väckt rabalder i debatterna innan kongressen. Men IF Metalls ordförande Stefan Löfven var mild i stämman under debatten:
– Vi har arbetat med låglönesatsningar och i det har hela tiden legat att vi ställt upp för låga avtalsområden med hög andel kvinnor, och det vill vi fortsätta med. Den inriktningen vill vi ha med även i nästa avtalsrörelse. Vi ska verka för att eliminera löneskillnaderna mellan kvinnor och män.