De som bara ibland äter frukost, lunch och middag har i genomsnitt större midjemått och mer blodfettsrubbningar än de med regelbundna vanor. Risken för det metabola syndromet är 56 procent högre visar en studie vid Karolinska Institutet.

De med oregelbundna vanor har ofta lägre utbildning, väger mer, röker oftare, är mindre fysiskt aktiva, äter mer kött, mindre frukt och grönt.
– Hoppar man över lunchen för att man ska bort på middag är risken större att man är vrålhungrig halvtre och äter för mycket fikabröd eller glass, förklarar professor Mai-Lis Hellénius som lett studien.

Men vad man äter är inte oviktigt. Forskarna vet att socker, transfetter och mycket alkohol ger rund midja.
Bra vanor är frukost, lunch, middag och tre små mellanmål. Bra mellanmål är en grov rågmacka med skinka och mycket grönsaker eller frukt.
Vad ska man göra om man inte hinner äta lunch?
– Prata med chefen, alla ska ha möjlighet att äta lunch och helst gå ut tio minuter, Mai-Lis Hellénius.
Tipset till den som inte gillar att äta frukost är att ta med sig något till jobbet så att dagens första mål blir så bra som möjligt, alltså innehåller mycket fibrer och lite fett.
Den som har oregelbundna tider ska inte äta annorlunda.
– Risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom är högre hos dem som jobbar natt. De behöver planera mer, se till att ha bra mat med sig så att de slipper ta det som finns till hands. Och undvika att äta stora mål på natten, säger Mai-Lis Hellénius.

Metabola syndromet

Bukfetma är centralt för det metabola syndromet, typiskt är blodfettsrubbningar, högt blodtryck, okänslighet för insulin som senare leder till högre blodsocker. Det ger ökad risk för blodpropp, fettlever, demens, Alzheimer. Typ-2 diabetes och cancer.