Pontus Herin, journalist på Veckans affärer, bestämde sig för snart två år sedan att göra en omvänd klassresa och flytta till Tensta.
Jag var åtta år när vi kom till Sverige och bosatte oss i Tensta. Vi hade grannar från alla möjliga länder och till skillnad från idag lekte alla vi barn tillsammans på gården utan att tänka på att vi var muslimer eller kristna. Vi firade påsk och jul fastän vi var muslimer, och våra kompisar firade våra högtider också. Eftersom att vi barn integrerades tvingades våra föräldrar att också integreras.
Jag kommer ihåg en gång när jag och min lillebror kom bärandes med en julgran till kassadisken trots att mamma och pappa hade sagt att vi inte fick köpa någon då vi inte skulle fira jul. Det slutade med att de köpte den och vi klädde den på både svensk och kurdiskt vis. När jag var 18 år flyttade vi från Tensta. Orsaken var främst att den extrema islamismen hade börjat etablera sig i stadsdelen. Våra föräldrar var oroliga för att vi ungdomar skulle dras med.  Många av våra vänner bor kvar och jag är ofta där på besök.

Pontus Herin flyttade också från Tensta, men av en annan orsak. Hans barn var de enda på förskolan som hade två svenska föräldrar.
Det är tråkigt att så många barnfamiljer väljer att flytta från Tensta och att så få väljer att flytta dit. Jag har ändå svårt att se frånvaron av etniska svenskar som det främsta problemet. Däremot är jag mycket orolig för de tendenser jag ser att det svenska samhället drar sig undan.
Om en stadsdel ska vara en bra plats att bo på måste samhällsservicen fungera men i Tensta fungerar den allt sämre. Skolpengen segregerar skolan. Genom vårdvalsreformen tas pengar från fattiga stadsdelar som Tensta till rika stadsdelar som Östermalm. Sedan några veckor är T-banan i Tensta och Rinkeby stängd på helger och kvällar för att ordningsmakten inte kan hantera kriminella gäng.

De som inte kan rösta
med fötterna måste göra sin röst hörd som medborg-are. Varje torsdag sedan den 7 februari väntar Tenstabor utanför vårdcentralen på Filippa Reinfeldt för att få svar på sina frågor om Vårdval Stockholm. Den högsta ansvariga för sjukvården i Stockholms läns landsting, Filippa Reinfeldt, visar med sin frånvaro sitt förakt mot dessa medborgare.

JA
till Mona Sahlin som åkte till Tensta och diskuterade sjukvården.

NEJ
till Filippa Reinfeldt som fortfarande vägrar att åka ut till Tensta och svara på medborgarnas frågor.