Marita TunemarMarita Tunemar: ”Jag blir starkare hela tiden”

Promenaden på morgonen har blivit ett positivt måste. Jag känner att jag blir starkare hela tiden och att jag inte är lika ansträngd som förut. Jag förstår inte hur jag kunnat vara utan det här?! Det känns så bra och jag vill alltid vara så här motiverad. Då och då provar jag att springa, men det är svårt och fungerar högst en halv minut i taget. Jag känner mig som en elefant när jag springer. Men jag har börjat öka på tempot i uppförsbackar, medan jag går lugnare i nedförsbackar och i normal takt på jämn mark. Det är kanske nyttigt att alternera? Så småningom ska jag nog kunna jogga också, för det är ju det jag vill ha som huvudmotion i framtiden. Jag har ännu inte hittat den rätta övriga aktiviteten.
Nu känns det bra i huvudet. Men jag har ont i halsen, lite feber och en retsam hosta, så jag ska vara hemma från jobbet måndag och tisdag. Promenaderna, övningarna på bollen och att äta rätt mat har jag klarat utan problem, men däremot har jag alltså avvaktat med ”tuff” aktivitet.
Lediga dagar brukar jag göra bollpasset direkt efter promenaden, för då är jag ju redan uppvärmd. Jobbardagar hinner jag inte med det på morgonen.
Det känns som om jag fått flyt på det här.

Hej då, för den här gången!
Marita.

Bea AhlperbyBeas kommentar: ”Helt rätt med variation i promenaderna”

Hej Marita!
Det ser ut som att du kämpar på bra, tycker jag. Det är helt rätt att du varierar dig när du är ute och går. När du känner dig tillräckligt stabil i knät kan du sedan börja jogga lätt. Vi kommer gå igenom tekniken när vi träffs, tänkte jag. Om du inte vill jogga ännu kan du i stället raskt promenera det rekommenderade intervallpasset i 15 minuter, därefter stanna vid en uppförsbacke och gå raskt uppför den (det bör ta 40-90 sekunder), sedan gå ner och så upp igen…Upprepa sju-åtta gånger och gå sedan hem i raskt tempo.
Så roligt att du redan känner ett behov av att promenera och att du hela tiden blir starkare! Men nu när du är förkyld är det viktigt att du vilar och tar det lugnt. Inga promenader eller annan träning med halsont, feber eller gult snor, som jag brukar säga.
Veckan som kommer ska du fokusera på andning och lugna rörelser. Det kan passa bra nu, när du blev lite krasslig. Du hittar andningsövningen i pärmen och vi går igenom långsamma rörelser när jag kommer.
”Varje morgon har något nytt att bjuda på – välj vad du vill lägga din uppmärksamhet på”

Många kramar
Bea

EvaLena KanebergEvaLena Kaneberg: ”Jag gillar inte att jogga”

Hej Bea!
Tänk att det är halvtid redan! Tiden går fort när man har kul.
Nu har jag kommit till den punkt där jag tycker det är roligt och skönt att motionera. De senaste veckorna har jag missat promenaden ett par gånger och då har jag saknat den.
Stavarna har fått följa med under alla veckans turer i skogen och jag får ett skönt flyt när jag går med dem. Jag har också cyklat på motionscykeln hemma. På den kan jag ställa in olika banor och jag valde en medelbana med lite mer motstånd. När den är på max flåsar jag ordentligt och har en puls på 160 per minut. När det blir tungt och jag nästan ger upp försöker jag bita ihop och tänka på målet att komma i form. Med lite musik på går det bättre. Känslan efteråt är så skön!
Sen var det det där med joggningen…Jag tycker inte om det och har aldrig varit bra på det. Där finns en stor tröskel att klättra över innan jag kommer känna det är OK. Väl i skogen blev det fem gånger tre minuter joggning plus två minuter gång. Sedan kändes benen som betong de sista två och en halv kilometerna, då jag lunkade fram.
”Vila resten av dagen” stod det på papperet. Nu blev det inte så. På kvällen hade killarna avslutning i innebandyn och match mot föräldrarna. När vi kom dit var det åtta taggade pappor på planen och mammorna satt på läktaren. Då höll jag på att backa ur. Men Mathias klappade om mig och sa: ”Klart du ska vara med”. Sagt och gjort! På med skorna och ut på planen. Matchen slutade 6-6. Det blev alltså straffläggning, som killarna vann med 2-1. Dagen efter var jag stum i låren, så det blev en vilodag dagen efter.

Hälsningar
EvaLena Kaneberg

Bea AhlperbyBeas kommentar: ”Det finns knep för att höja motivationen”

Hej EvaLena!
Vilken intensiv träningsvecka det blev för dig! Det var väldigt starkt gjort av dig att ladda om batterierna och spela innebandy efter löppasset och helt rätt att vila dagen efter, tycker jag. Tur att grabbarna fick vinna också….Hihi!
Det är SÅ härligt att att ditt motionerande kommit till den punkten att det känns skönt. Precis det gör att det blir lättare att komma igång igen vid ett tillfälligt stopp. Kom ihåg känslan i kroppen och förankra den med något (till exempel ett ord, en gest eller liknande) att säga eller ta fram när du känner att du behöver lite extra motivation.
Om du vill kan vi titta lite extra på löpteknik när vi träffas, så att löpningen blir lite mer spännande…Då går tröskeln lättare att springa över.
Denna vecka kommer fokus att ligga på lugna rörelser och andning. Andningsövningen finns i pärmen och lugna rörelser går vi igenom när vi ses.
Härligt kämpat!
”Varje morgon har något nytt att bjuda på – välj vad du vill lägga din uppmärksamhet på”

Många kramar, Bea

Helena PerssonHella Persson: ”Det är jobbigast avstå från bröd”

Denna vecka har det varit ganska många pass och personalmöte, som inte alltid är så roligt. Ska bli skönt vara ledig i helgen.
Träningen har gått bra även om intervallpasset var jättejobbigt. Jag klarade fyra och en halv intervaller innan jag höll på att falla ihop och då körde jag inte med någon snabb joggning. Dagen efter hade jag lite ont i ryggen och i insidan på låren, men annars var det inga problem.
Jag var tvungen att prova intervallpasset en gång till under veckan, men jag sänkte hastigheten lite och då gick det mycket bättre. På söndagen körde jag spinning.
När jag tränar och blir andfådd försöker jag ta långa djupa andetag och andas med magen. Vid promenad har jag mp3-spelaren på och då sjunger jag automatiskt med, vilket gör det tuffare med andningen. Jag försöker tänka tillbaka på sånglektionerna på musikalprogrammet på gymnasiet och hur vi lärde oss att andas då.
Än så länge har jag inte fått någon hemsk träningsvärk, men jag kom inte undan ömma muskler efter intervallpasset.
Det har väl varit jobbigast med maten också den här veckan. Jag saknar bröd något fruktansvärt och innan jag riktigt hinner hindra mig själv står jag där vips! med en knäckemacka med skinka.
Jag känner fortfarande av huvudvärk, jag har blivit mer snuvig och misstänker att en förkylning ligger och lurar.

Hälsningar
Hella

Bea AhlperbyBeas kommentar: ”En knäckeskiva efter träning är OK”

Hej Hella!
Vad roligt att det har fungerat bra med intervallpassen och att du ”äntligen” fått känna av lite i kroppen! Eftersom du tidigare tränat på intensiva nivåer och är så pass ung var det förstås en omställning att ”bara” promenera, men i kombination med lugna rörelser och andning blir det nu lite intensivare för dig. Och vad häftigt att du gått musikal programmet! Då har du verkligen nytta av de olika andningstekniker du lärt dig.
Vad gäller maten, försök undvika bröd så mycket det går och hitta andra alternativ, som exempelvis ägg och räkor till kvällsmål. Men det är ingen fara om du ätit ett knäckebröd och speciellt inte de dagar du tränat, för då behöver du fylla på ditt kolhydratförråd igen.
”Varje morgon har något nytt att bjuda på – välj vad du vill lägga din uppmärksamhet på”

Många kramar
Bea