Monir Muhammed

En av dem som precis börjat färden mot undersköterskeyrket är 20-åriga Monir Muhammed. Han har hamnat på en vårdavdelning på Hylliehemmet i Malmö och hans tankar kretsar kring att han nu får en utbildning för framtiden.
– Det finns gott om jobb inom vården och ingenting som heter arbetslös. Jag hoppas på att kunna gå till ett fast arbete i framtiden. Jag har bara gått i fem veckor men än så länge har jag inte stött på några svårigheter. Jag gillar att träffa människor och få kontakt med äldre. Jag blir lika gammal själv en dag och kommer att behöva den hjälpen.

Utbildningens innehåll kan jämföras med omvårdnadsprogrammets och ger lika många poäng och dessutom samma yrkestitel – undersköterska.
Nystart inom vården kopplar samman arbetslösa med kommunala och privata vårdgivare som vet att de kommer att behöva personal framöver. Direkt kopplas elever och arbetsplatser samman, praktik, sommarjobb och senare anställning väntar när utbildningen är slutförd efter ett och ett halvt år.
Monir Muhammeds handled­are undersköterskan Maria Nilsson säger att han får följa henne som en skugga nu den första tiden. Hon gjorde själv sin praktik på Hylliehemmet och hade bara tänkt stanna en kort period, men hon blev kvar.
– Det verkar vara ett bra upplägg på den här kursen eftersom de lär sig mer när de är ute och praktiserar. På det här viset blir det mer skräddarsytt.

Så fungerar utbildningen

Efter sex veckors introduktion och 20 veckors utbildning får eleverna anställning med nystartsbidrag.
Anställningen ger vårdbiträdeslön.