– Det är fantastiskt att vi kommit så långt. Det här är ett speciellt ställe, här tänker vi på varandra, på patienter och personal, säger Helena Svanberg, mentalskötare på Lotsen.
Arbetsplatsen har nominerats för ”Respekt för varandras olikheter och lojalitet med fattade beslut. Patienten i fokus. Uppmuntran av egna initiativ och feedback. Ett toppenställe med stor arbetsglädje där man blir sedd och bekräftad.”

Helena Svanberg har jobbat 30 år i vården, nio av dem på avdelningen Lotsen och tycker att det är roligt att gå till jobbet. Klimatet på jobbet är öppet. Arbetsplatsen tycker hon är speciell på många sätt, inte minst chefen.
– Hon tänker på alla, sitter hos patienterna och ser direkt om någon av oss är lite ledsen. Man kan alltid gå direkt till henne och prata, säger Helena Svanberg.
Priset tycker hon att Lotsen borde få för att allt funkar så bra. Mycket tack vare de tio budorden som finns på pränt sedan två år. De tar upp att olikheter ska respekteras, att man ska lyssna på varandra, inte avbryta, uppmuntrar idéer, att återkoppling ska ges konstruktivt, att man ska visa tolerans, att man ska följa rutinerna och vara lojal med fattade beslut.

Första pris i tävlingen är 30 000 kronor, finalen är i oktober.
– Vi har drömt om en resa någonstans tillsammans där vi kan se hur andra jobbar, berättar Helena Svanberg.
Avdelningen Lotsen är en allmän psykiatrisk akut- och korttidsvårdsavdelning med 16 vårdplatser där 30 personer arbetar, cirka 18 är skötare. Arbetet sker i vårdlag.

Stora Arbetsmiljöpriset 2008 delas ut av Arbetsmiljöforum och tidningen Du&jobbet i oktober. Förstapris är 30 000 kronor och andrapris är 20 000 kronor. I starten fanns 102 tävlande. Nu finns tio finalister.

Offentlig sektor:
Avdelningen Lotsen, psykiatrin i Haninge.
Berghemsskolan, Umeå.
Lillekärrs äldreboende, Göteborg.
Neonatalavdelning 10, Växjö.
Vårdcentralen, Sanden, Boden.

Privat sektor:
Kungsholmens-Kristinebergs gruppbostad, Stockholm.
Max hamburgerrestaurang, Linköping.
Ramirent, Göteborg.
SAS Institute, Frösunda.
Scania CV AB, Södertälje.