Det framgår när Lena Kallenberg, Ann-Charlotte Alverfors och David Ericsson berättar om sin förestående författarturné på ABF-huset i Stockholm.
De är tre av tretton arbetar­klassförfattare som befinner sig på en landsvid författarturné under mars och april med avslut den 1 maj.

Författarna är enade
bakom manifestet ”Läs mot högern – sätt fart på rörelsen”. De kommer att läsa texter från sin egen litteratur såväl som diskutera manifestet och föra samtal om problem och motstånd de möter med ett borgerligt styre.
Folk ska förstå att de är delaktiga i samhällsutvecklingen och agera.
– Alliansen har gjort kraftiga nedskärningar mot kommunala arbetsplatsbibliotek och privata skolor har inga skolbibliotek, utan får använda sig av folkbibliotek. Samtidigt pratar man om ett kunskapssamhälle, säger Lena Kallenberg som inte förstår hur ekvationen går ihop.
Fria teatergrupper, vars syfte är att vara nyskapande, mångkulturella och kostnadsfria samt lässatsningar som En bok för alla, har också drabbats av nedskärningar.
Exempelvis drivs En bok för alla utan statsbidrag från och med i år. Resultatet är färre titlar till ett något högre pris.
Manifestets fjärde punkt lyder: ”Vi accepterar inte högerregeringens fientliga och okunniga hållning mot kulturarbetare”. Lena Kallenbergs missnöje grodde dock redan tidigare.
– Förra regeringens kulturpolitik var inte heller bra. Men vi är ju arbetarklassförfattare, säger Lena Kallenberg. Vi vill uppvigla folk till att protestera.

David Ericsson var inte
med och utformade manifestet men skrev under direkt. Han har arbetat som långtradarchaufför i Europa under drygt 20 år och märkt hur klimatet har hårdnat på arbetsmarknaden. Åkeri- och taxi-näring har köpts loss och sålts ut i privatiseringens kölvatten. Ilskan är en av rötterna till hans författarskap.
– Det är total anarki. Stora aktörer spelar ut små. Jag känner många som har kört ihjäl sig både psykiskt och fysiskt. Så blir det när fria marknadskrafter får råda vid utförsäljningar. Starkast vinner hela tiden. Det är inget folkstyre, säger David Ericsson och fortsätter:
– Jag vill inte att vi ska bli en enda stor taxirörelse. Vi som jobbar med kulturen.

Medverkande författare

Aino Trosell, Arne Andersson, Bernt-Olov Andersson,
Håkan Boström, Mats Berggren, Monika Zak, Ove Allansson, Tony Samuelsson, Torbjörn Lundgren, Torgny Karnstedt, Lena Kallenberg,
Ann-Charlotte Alverfors och David Ericsson
 
Lokala arrangörer bestämmer över antal medverkande författ-are vid tillfället.
Mer information om turnén finns på www.abf.se.