– Om jag tränar sover jag effektivare. Jag vaknar efter sex, sju timmar och är pigg. När jag inte tränar har jag svårt att få upp ögonen på morgonen, säger Tina, som egentligen heter Kerstin Skytén.
Hon har kört buss i 22 år, nu kör hon för Swebus från Tierp i norra Uppland. Träna började hon göra för några år sedan när det blev svårt att hålla vikten. Med styrketräningen försvann värk i nacke och axlar.
– Det är kända yrkesproblem, och det blev faktiskt bättre, nu har jag aldrig ont.

Tina Skytén
Sedan busschauffören Tina började träna sover hon bättre och har mer energi för att jobba på udda tider. Hennes råd till den som börja träna är att ta det lugnt i början.
Foto: Lasse Modin

Tina tränar på gymmet en timme tre dagar i veckan. Varje dag tar hon också minst en timmes promenad med blandrashunden Anki. Skillnaden är stor, en vanlig dag som busschaufför gick hon omkring 500 steg. Nu blir det runt 11 000, som de senaste rönen visar behövs för att hålla vikten.
Sedan i höstas har hennes schema delade turer. Med det blir livet mer regelbundet. Nu går Tina upp vid fyrasnåret, äter en rejäl grötfrukost innan promenaden på fem minuter till depån. Ofta startar hon bussen vid fem, vid åtta tar hon en frukt, vid tio är det lunch, vid tvåtiden dags för frukt och vid sex, sju är det middag hemma. Vid åtta-nio är det läggdags.

Mitt på dagen är Tina ledig mellan tre och fem timmar, då är det träning. Tidigare hade hon lång res­väg och förstår dem som inte vill köra delat. När Tina körde treskift var tröttheten alltid där. Att jobba olika tider påverkade sömnen, att träna var också svårare.
– Jag var inte hemma på tolv timmar, kanske hade jag en och en halvtimmes rast i Uppsala. Inte vill man gå promenad i full uniform.
Maten påverkas också av arbetstiderna. Nu kan Tina äta hemma. Förr var Tina ofta osäker på när det blev tillfälle att äta. I bara farten tog hon en chokladboll ur en automat. På väg hem vid åttatiden var det lätt att köpa med en pizza.
– Skillnaden är stor. Äter man mycket pommes frites, glass, chips och godis blir man tröttare och orkar inte röra på sig.

Tinas tips:
Prioritera träning. Ta det lugnt i början, starta med promenader på en halvtimme två gånger i veckan. Ta hellre i för lite än för mycket. Var regelbunden.
Planera in träningen. Extra viktigt när man jobbar oregelbundet och precis har börjat träna. Ta almanackan och boka in träning på längre raster, före eller efter jobbet. Då är det lättare att det blir av och svårare att smita.
Ät bra. Använd tallriksmodellen, laga mat av råvaror, gör såsen själv. Ät frukt och keso till mellanmål. Ta med grönsaker i en påse.
Sköt om söm­nen även om du sover på tokiga tider.

ID: "Tina" Skytén

Yrke: Busschaufför. Ålder: 47. Bor: Hus i Tierp. Familj: Man och fyra döttrar 16, 18, 26 och 29 år.

Jobb på udda tider ökar

Nästan hälften av kvinnorna i LO jobbar udda tider. En tredjedel av männen i LO jobbar udda tider.
Arbetet på udda tider har ökat sedan början av 1990-talet då 32 procent av LO-kvinnorna jobbade udda tider, år 2001 jobbade 45 procent udda tider. För männen skedde en ökning från 23 till 33 procent.
Källa: SOU 2005:66

Tufft för kroppen

- Under natten är kroppen inställd på att förbränna mindre. Störd sömn och ätande på natten kan påverka blodsockret och öka risken för typ-2 diabetes.
- Den som jobbar oregelbundet riskerar förhöjda blodfetter och löper 1,5 gånger högre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.
- Skiftarbetare drabbas oftare av det metabola syndromet som är ett samlingsnamn för både bukfetma, högt blodtryck, rubbningar av blodsocker och vissa blodfetter. Den som har högt midjemått och ogynnsamma värden är drabbad. Med detta ökar risken för blodpropp, hjärtinfarkt, hjärnblödning och typ 2-diabetes.
- Risken för bröstcancer kan öka.
- Risken för mag- och tarmbesvär ökar, men kan motverkas av regelbundna vanor. Var försiktig med tobak, alkohol, kaffe, te och starkt kryddad mat.