Det var på kvällen lördagen den 15 december som två män rånade och knivskar en bussförare som arbetar för Västmanlands Lokaltrafik. Direkt efter rånet införde facket ett skyddsstopp för trafiken. Västmanlands

Lokaltrafik har fått två månader på sig av Arbetsmiljöverket att ta fram en handlingsplan som ska syfta till totalt stopp för kontanter på bussarna. Under tiden kommer bussarna i Västmanland kameraövervakas 24 timmar om dygnet och väktare finnas på plats på vissa av bussarna fredag- och lördagkvällar.

Arbetsmiljöverket genomför nu en tillsyn av säkerheten i kollektivtrafiken i hela landet. Arbetsgivarna ska tillsammans med de fackliga skyddsombuden ta ställning till ett 35-tal frågor om säkerheten. Bakgrunden är det ökade våldet. Under de senaste tre åren har 450 olyckor eller tillbud orsakade av våld rapporterats till verket.

Och över hela landet talas det nu allt mer om kontantstopp, ett krav som Kommunal har drivit i flera år. I Örebro, Borås och Stockholm har redan åtgärder gjorts för att ta bort kontanthanteringen. I Göteborg används automater så att förarna slipper vara ett mål för rånarna. I Sundsvalls tätort ska pengarna bort från bussarna från 1 december nästa år. I Östersund pågår liknande försök.