Erika Andersson, sektionsordförande på Kommunals sektion 79 är sammankallande för aktionsgruppen.

Hur gick det i går?

– Det gick väldigt bra, det var väldigt många som stannade upp och skrev på, i går under en timme fick vi ihop 200 stycken namninsamlingar. De var oroade över det som är på gång och den förändring som man är rädd att landstingspolitikerna ska driva igenom. Vi kommer att samla namn genom hela december och januari inför att landstingspolitikernas beslut.

Vilka ligger bakom aktionsgruppen?

– Folk från sjukhuset, medborgare, vänsterpartister, folkpartister, sossar, pensionärer, en blandad grupp, alla som inte tycker om tanken på att akutsjukhus ska bedrivas i privat regi.

Vad är det som händer med sjukvården i Södertälje?

– När stopplagen trädde i kraft första juli öppnade man upp för att det är okej att göra vinst på sjukvård. Därefter har landstingsmajoriteten under hösten begärt en konsultrapport, ett diskussionsunderlag utifrån hur det skulle bli om man samordnar och lägger ut hela sjukvården i Salem, Nykvarn och Södertälje i privat regi.

Vad fick er att bilda aktionsgruppen?

– Vi känner att man håller på att förändra sitt sätt att organisera vården i Sverige. I konsultrapporten pratar man också möjligheterna till privata finansieringar. Och då är det försäkringsbolagen som får en möjlighet att komma in på arenan och det vänder vi oss emot.

För Kommunals medlemmar handlar det om att man inte hör till de mest välbetalda. Man kommer inte att få teckna en fullgod försäkring och får därmed inte tillgång till den bästa vården. I dag får alla vård efter behov så långt det är möjligt och det handlar inte om vilken plånbok man har.

Har ni några fler aktioner på gång?

– Nu på söndag på politikertorget kommer aktionsgruppen att samla in namn och dela ut flygblad mellan 13.00 och 15.00. Sen kommer det att vara flygbladsutdelning på Södertälje pendeltågsstation klockan 07.00 på måndag morgon 17 december.
– Vi kommer att gå med i LO och TCO:s manifestation den 19:e december med fackeltågen i Stockholm. I januari blir det nya tag och då planerar vi bland annat filmvisning av Michael Moores ”Sicko”.