Nu har det gått mer än ett år sen vi hamnade i Reinfeldts klor. Och vi är utelämnade till honom och hans borgarpakt i tre år till.
En del märker att vi lever i ett blått Sverige, andra inte. Det beror på att regeringen har en politik som skiljer ut folk. De rika i det här landet gynnas. De 220 000 rikaste får i snitt 2 000 kronor mer i månaden genom att förmögenhetsskatten slopas. Vissa får mer och andra mindre. För mig som har en tvåa
i Borlänge motsvarar det halva min hyra. De som är rika får det också bättre genom att fastighetsskatten ska göras om. De som bor på landet eller i skogslän som Dalarna och Örebro tjänar inte det minsta på det. Så de rika jublar.

Men det gör inte vi andra. En kväll sitter jag och tre kompisar i min lägenhet
i Borlänge. Det är mörkt ute. Den ena jobbar som operatör på SSAB, den andra har sommarjobbat där och söker jobb, den tredje jobbar på KappAhl i Sollentuna. Jag frågar mina kompisar vad de tycker om den borgerliga regeringen.
– Hundskit. Man får inte vara sjuk, och regeringen för en tvärt-ompolitik. Den tar från de fattiga och ger till de rika, säger hon.
Hennes bror håller med:  
– Det ska drabba oss arbetare så mycket som möjligt, för regeringen tänker ändå att vi inte säger något, säger han, och fortsätter:
– De som har ett jobb får lida.

Visst är det så: regeringens politik slår hårt mot oss LO-arbetare som har ett jobb. Vi får betala mer i a-kassa, reduceringen på fackavgiften har slopats, och det kostar mer att ha bil. Till på köpet ska bensinskatten höjas. Och de flesta arbetare måste ha en bil, eftersom de går skift.
Många LO-arbetare är människor som går till jobbet varje dag, sköter sig, betalar räkningarna i tid, och som ibland går till jobbet fast de nästan är sjuka. Tyvärr har sossarna inte försvarat de LO-arbetare som sköter sig. Det finns få sossar på en hög nivå som slåss för att de inom hotell- och restaurangbranschen, äldreomsorgen och handeln ska få det bättre.
Det är med största sannolikhet en anledning till att 10 procent av LO-folket la sin röst på det borgerliga blocket. Tyvärr slår borgarna sönder välfärdssystemen. Och värre blir det. Fram till år 2010 kommer vi LO-arbetare att vara hemlösa, och socialdemokraterna har ett stort ansvar att bygga ett hus som alla får bo i.

JA
till fler människor med civilkurage.

NEJ
till moderater och andra politiker som anlitar svart arbetskraft.

Sofie Wiklund
är ledarskribent på Dala-Demokraten och industriarbetare.