Oberoende radikal beskriver chefredaktören Nisha Besara sajten, som lanserades i dag, tillsammans med nyheten att en av de medverkande, Björn Elmbrandt, inte får sitt kontrakt med Sveriges Radios Studio ett förlängt, sedan hans engagemang i det nya projektet blivit känt. (Läs mer på SvD.se)

Beskedet landade hos Björn samtidigt med att han återvände från semestern, berättade han på presskonferensen. Då hade hans fredagskolumn redan lyfts ut.
Han kan ha förståelse för beslutet, säger han, fast ser ändå bekymrat på utvecklingen för frilansmedarbetare inom Public Service. Ska de alls kunna göra något åt andra etermedier eller medier, utan att bli portade?

Nu är ju Björn Elmbrandt inte vilken frilansare som helst, utan en namnkunnig och hörvärd, kommenterande journalist med många år på SR bakom sig, innan han gick i pension förra hösten.
Det vore kanske ändå inte omöjligt att ha honom i radion, med tydlig varudeklaration att han kommenterar från vänster? Nu kommer hans fredagskrönikor i fortsättningen att läggas på dagens Arenas webbplats, när tekniken så medger. Och det är ju bättre än inget, och bra för Arena, men oerhört tråkigt för P1!

De medverkande, förutom de ovan nämnda är Devrim Mavi, Arenaredaktör, Katrine Kielos, kolumnist och bloggare med partibok i s, men inte styrd av någon partipiska,  samt Per Wirten och Håkan Bengtsson från Arena.

Det blir ekonomi, miljö, migration, rasism, feminism, arbetsmarknad, politik, ja, det som ledarsidor brukar handla om, fast från vänster. Oberoende vänster, framhåller de.
Björn Elmbrandt betonar att dagens Arena inte ska syssla med avslöjanden.
De vill motverka dagens ”antipolitiska trend” och väcka liv i frågor som inte diskuteras på dagens ledarsidor. 

Nisha Besara skriver i sin första ledare på sajten bland annat:
” Den borgerliga dominansen av det dagliga kommenterandet är ett demokratiproblem. Sverige mår inte bra av att analyseras utifrån en människosyn, en uppsättning definitioner och en röst, även om denna ibland heter Dagens Nyheter, ibland Expressen och ibland Fredrik Reinfeldt.
Svensk vänster och svensk arbetarrörelse har i den ideologiska uppförsbacke man befinner sig i tappat bort framtiden. Man befinner sig i en position av att enbart opponera sig mot orättvisorna, ofta rutinmässigt och med standardiserade formuleringar. Det räcker inte.”
Arena som daglig ledarsida på nätet ser pigg ut och är en bra idé. Inte för att det saknas tyckande från vänster, utan mera för att det saknas ett samlat tyckande för den som söker argument eller bränsle till diskussionsbrasan.

Förhoppningsvis blir det inte alltför foträtt och vänsterpolitiskt korrekt på denna nya åsiktsarena, för då riskerar sajten att bli lika förutsägbar som mycket annat med ideologisk agenda, antingen det kallar sig oberoende eller ej.