Då måste det finnas bra vuxenutbildning att ta till och det måste också finnas ekonomisk ersättning för att man ska våga ta steget att börja studera som vuxen. Det är många hinder man ska över, att sätta sig på skolbänken, att se till att familjen får en ordnad ekonomi trots studierna och att man kan få ledigt från jobbet för att studera.

Att satsa på att hjälpa människor att kunna studera som vuxna är ett mycket bra politiskt beslut. Tyvärr har inte borgarna samma uppfattning utan man minskar antalet platser på Komvux och man tar bort de statliga bidragen till kommunerna.
Det gör att många vuxna inte kommer att klara att byta yrke utan kanske måste man gå kvar i jobbet fast man börjar få ont i kroppen och skulle behöva byta yrke.

En arbetsmarknadsutbildning som är bra tar hänsyn både till arbetsgivarens krav på kompetens och till de arbetssökandes behov av lämplig utbildning.
Därför måste arbetsmarknadsutbildningarna ske i samverkan mellan arbetsmarknadens parter. Det gör att man får de utbildningar som behövs för att folk ska komma i jobb snabbt.
Man kan också tänka sig en utbildningsform med teori varvad med praktik på en arbetsplats, det har fungerat bra på många håll.
 
Idag har jag besökt Viadidakt som är en gemensam förvaltning för vuxenutbildning, integration och arbetsmarknads i Katrineholm och Vingåker. Det var mycket intressant och jag tycker de är oerhört proffsiga och väl framme i sina tankar.
Om man arbetar så som de gör med verksamheten  så är det en tillväxtfaktor som börjar när människor växer.

Nu ska jag städa huset och åka ner till samhället för att fylla kylskåpet till helgen.

Trevlig helg och på återhörande.