SVAR: Det händer ofta att läkaren sjukskriver sin patient på medicinsk grund och att försäkringskassan sedan inte godtar sjukskrivningen. I ditt fall anser din läkare att du inte ska sjukskrivas på grund av din sjukdom, fast du känner dig utsliten och trött.
Självklart kan du säga upp din tjänst, men det är inget bra alternativ. Säger du upp dig ska du ställa dig till arbetsmarknadens förfogande och kommer att få en låg ersättning beroende på gällande a-kasselagstiftning. Det finns inte heller någon garanti att ett nytt anvisat arbete är bättre än din nuvarande fasta anställning.
Har rehabilitering genomförts, så att du kan återgå till din tjänst på exempelvis halvtid? Om inte, tycker jag att du bör testa den möjligheten. Att arbetsträna och trappa upp allt eftersom man känner sig starkare är en bra modell för att återgå till tjänst. Ta kontakt med din läkare och med försäkringskassan, så kanske det reder upp sig. Om inte, ska du absolut återgå till arbetsplatsen första arbetsdagen efter sjukperiodens slut. Annars kan försäkringskassan besluta att din sjukpenninggrundande inkomst är noll kronor och då får du ingen ersättning även om läkaren sjukskriver dig senare.
Självklart kan du ta helt eller delvis förtida uttag av din pension. Det kan vara bra för hälsan, men inte för problemet. Bästa alternativet bör vara att du rehabiliteras tillbaka till din tjänst
i ­lagom takt. Vänd dig till din sektion, så får du hjälp med aktuella kontakter. Lycka till!