Motion på arbetstid är ett sätt att få fler att röra på sig. Men att möjligheten finns betyder inte att alla utnyttjar den. I Nynäshamns kommun har anställda rätt till en betald friskvårdtimme i veckan. Birgitta Alkvist märker att fler vill göra något aktivt med sin timme men att praktiska hinder ofta sätter stopp.
– Det måste fungera med verksamheten, säger hon. Kruxet är, speciellt om man tittar i vård och omsorg, att det är så tajt ute på arbetsplatserna. Tiden räcker inte till och de anställda har inte möjlighet att gå ifrån en timme, fastän de har rätt till det.

SCB:s undersökning om anställdas motionsvanor visar inte om tjänstemännen inom kommun och landsting är bättre på att utnyttja möjligheten till träning på arbetstid, men det är ändå tydligt att de motionerar mer i helhet. Kvinnor i tjänstemannayrken motionerar mest, därefter deras manliga kollegor. Minst aktiva är äldre män med fysiskt ansträngande jobb.

Birgitta Alkvist ser liknande mönster i Nynäshamn. Friskvårdstimmen utnyttjas flitigare av tjänstemännen.
– De tar för sig och använder sin timme. Det handlar lite om lättja också, vi kommunalare måste kräva det här. Cheferna har ett ansvar att organisera och planera arbetet så att det blir möjlighet att utnyttja timmen. De måste förstå att det blir en bonus för arbetsplatsen i stort med friska anställda.

Cecilia Skjöld är författare till SCB:s rapport. Hon tror att många kommunala deltidsanställningar är en förklaring till varför inte alla utnyttjar möjligheten i praktiken.
– Dels kanske de inte kan avvara den kortare arbetstiden till motion, eller får göra det, samtidigt som de har mer tid utanför jobbet att motionera på.

- Av anställda inom kommun och landsting uppger 43% av kvinnorna och 45% av männen att de har möjlighet att motionera på arbetstid.
  -22% av både kvinnorna och männen brukar utnyttja den möjligheten.