– Försök strunta i hur det går i natt. Ha ett långsiktigt perspektiv, försök att se det över en vecka, råder Marie Söderström när hon deltar i ett seminarium på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

Sedan 1993 har antalet personer som lider av sömnbesvär fördubblats, berättar hon. Många av dem som vill men inte kan sova möter hon i sitt arbete på sömnmottagningen vid Karolinska Institutet i Solna. Där är hon psykolog med inriktning på KBT, kognitiv beteendeterapi. En metod som handlar om att bli medveten om vanor, sätta tydliga mål och bryta gamla mönster.
Den som har problem att sova blir trött, irriterad, får koncentrationssvårigheter och blir nedstämd. Det ger oro som gör det svårt att sova. På sikt ökar risken för utmattningsdepression, diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Studier visar att KBT på lång sikt ger bättre effekt än sömnmedel.
Alla behöver inte åtta timmars sömn, att sova mellan sex till nio timmar är normalt. Ju äldre man blir, desto mindre sover man.
Den som sover dåligt är ofta också stressad. Högt tempo, höga krav och 24-timmarssamhället med Internet gör det svårt för många att stänga av.
– Den som är uppvarvad kan lära sig att gå ner i varv, säger Marie Söderström.
Ett sätt kan vara medveten närvaro, mindfulness.
– Det hjälper många prestationsinriktade att uppleva nuet. Det handlar om att stanna upp, vara uppmärksam i stunden, utan värderingar.

Vill man sova gott ska man vara försiktig med alkohol och kaffe. Den som tar sig en tupplur för att reparera nattsömnen riskerar sova dåligt nästa natt också.
Marie Söderström har flera tankar med självhjälpsboken ”Sömn ˆ sov bättre med kognitiv beteende terapi” (Viva förlag):
– Den kan också leda till att man söker hjälp.