K-G Bergström kommenterar utnämningen av Ewa Björling med ”Det är tilltalande att hon är docent. Det visar att hon har akademiska kvalifikationer och studiemässig begåvning.”
Jaha?

Jag koketterar inte med min bakgrund, men jag blir ärligt förbannad när vanligt folk per automatik diskvalificeras från att vara kloka beslutsfattare och bra företrädare i politiken. K-G:s uttalande vittnar om en syn på politiker som inte är helt ovanligt bland högerfolk.

För det första skulle akademiska kvalifikationer i sig vara bra. Möjligt man kan vara klok om man är akademiker, men politik handlar om att vilja och om att veta vad man företräder. En riksdag full med akademiker är inget att stå efter.
Jag är barnskötare och är 100% övertygad om att det blir en bättre politik med också barnskötare vid makten. Den politiska viljan är inget man kan lära på högskolan. För mig som socialdemokrat är det en ständig kamp mot orättvisor och en tro på att en bättre värld är möjlig.

För det andra skulle studiemässig begåvning vara en kvalitetssäkring. Tillåt mig småle. Så vi som inte är docenter skulle då vara korkade och inte kunna förstå hur ett samhälle ska utvecklas.
Åter igen. Det handlar om vilja. Man behöver inte vara docent för att förstå att det är dags att höja de lägsta kvinnolönerna, att en bra A-kassa behövs för tryggheten på arbetsmarknaden, att det inte ger bra vård till alla att sälja ut akutsjukhus eller att skattesänkningar för dom rika ökar orättvisan.
Kanske är det tvärt om en större merit att vara barnskötare?