Då intervjuade jag några personliga assistenter på en liten ort i Sverige. En assistent hade hittat porrtidningar hos en man. Hon bar ner dem i källaren mot hans vilja. En annan assistent brukade däremot sitta och lyssna till en man som var bekymrad över att han var impotent. Hur ska man förhålla sig? Det visste de inte. Chefen krävde att jag inte fick publicera vad de sagt och assistenterna blev livrädda att komma i tidningen.
År 2007 ser det en aning ljusare ut. En enkät visar att en hel del chefer inom kommunerna tycker att sex i vården är en mycket viktig fråga som man måste diskutera och ta itu med ute på arbetsplatserna. Ändå är det bara i Lund som jag har hittat ett handlingsprogram för personalen.

På ett rehabiliteringshem i västra Sverige hade personalen börjat diskutera hur man hanterar olika sexuella situationer i sitt arbete. Det blev stopp för det när hemmet köptes upp av ett privat företag och stopp för mig att komma in dit. En orolig chef vände sig omedelbart till en högre chef och återkom med svaret: Detta är ingen fråga att ta upp för närvarande.
När det gäller facket har Kom­munal beredskap för att ingripa om personalen trakasseras sexuellt. Men när det handlar om fingertoppskänsla, medmänsklighet och lyhördhet att hantera sex i vården har jag endast funnit en facklig representant, som vågat ta i itu med frågan.
Kommunal har en viktig uppgift: att få arbetsgivarna att uppmärksamma problemen och ge handledning samt se till att vård­utbildningarna berör detta ämne. Det om något förbättrar både arbetsmiljön och vårdkvalitén.
Jag har haft svårt att via personalen träffa människor med utvecklingsstörning. Precis som forskaren Lotta Löfgren-Mårtensson säger i en artikel i nr 14: Personal och föräldrar vill dessa människor så väl att de blir praktiskt taget inlindade i bomull.

I Danmark är det mindre hysch-hysch och ett friare förhållningssätt till sexualitet. På ett gruppboende mitt i Köpenhamn träffade jag åter Eigil som jag skrev om 1999. Han fikade med mig, fotografen och vårdaren Grethe. 1999 hade han en svart cowboyhatt på sig och låg i en soffa och höll om sin käresta. Hatten har han tappat men hans käresta sover fortfarande på hans rum på helgerna. Då är de båda nakna.
Men helgerna räcker, för hon blir för krävande, sa han och talade hellre om att han vill åka till Dallas för att köpa en ny cowboyhatt. Ett par gånger gav han mig en puss på kinden. Fotografen fick en också, och Grethe. Det behövdes bara en resa över sundet för att uppleva detta. Lär av Danmark!