Efter att tv och radio populariserat språkkunskap och -kuriosa har marknaden nu också rosats med en tidskrift om detsamma – Språktidningen. Enligt egen utsago ska den bevaka och bejaka språket.
Och det gör den. I lättsam tidskriftslayout får man sig en hel del tillgodo. Läsa om nya ord som dampa och pimpa (och i en annan artikel om att vi verbar som aldrig förr, vilket dessa ord är tecken på), om att ordförbud är dömda att misslyckas, om att skorrande r är ett nytt fenomen, om lajvarnas konstgjorda språk. Här finns tips och debatt och författarintervju och inte minst – de hederliga frågorna & svaren. Alltid lika intresseväckande.

Språktidningen borde snarast få SJ, flygbolagen och alla landets väntrum som prenumeranter. Det här är utmärkt läsning för alla som har en stund över. Även om man kanske inte sätter i sig Språk­tidningen från sid 1 till sid 84 i ett svep. (Pris 68 kronor.)
Lyssna också på ”Språket” i P1, tisdagar kl 13.20, repris onsdagar 19.03 och söndagar 18.00.