I Visbys nya kongresscentrum pågår ett seminarium. Salen är fullsatt.
Jonas Milton, vd på Almega säger:
– Det är ingen hemlighet att vi är djupt missnöjda.
Årets avtalsrörelse har gett för höga lönenivåer.

Almegaseminarie
Ett missnöjt Almega höll seminarium i flotta lokaler. 

Detta hör inte Bengt Falk, Bengan som han brukar kallas. I will take care of you, står på det hans gröna T-shirt. Han krånglar sig fram mellan de parkerade cyklarna, böjer sig ner och river upp ogräs med handen. Sedan tar han fram en spade och sopkvast och sopar ihop ogräset och slänger upp det på en släpvagn.
Att hinna engagera sig i seminarier – nej det är inget han har tid till. Visby ska städas och vara rent.

I Almedalsparken pågår TV-intervjuer. Lars Ohly (v) står och pustar ut efter ett jogginglopp. Vid dammen står Linda Blomberg, 35, och rensar blomrabatterna. Här spirar allt ifrån liljor och lavendel. Hon ser vad som händer på avstånd under Almedalsveckan och tycker att det är rätt kul.
Hon har känt igen Lars Leijonborg (fp) och Peter Eriksson (mp). Men att lyssna på politikertalen orkar hon inte.  
Hon var här redan sex i morse, hissade flaggor runt stan och städade upp efter kristdemokraternas tal kvällen innan, tog bort broschyrer, ballonger och kolapapper.
Det var skräpigare dagen innan. Mona Sahlin drog mer folk.

Linda Blomberg
Linda Blomberg önskar ett fast jobb så att hon kan få ha fyra veckors sommarsemester som folk i allmänhet.

Linda är säsongsarbetare liksom hennes arbetskamrat. Först ställer han upp med namn, sedan blir han rädd att det kan vara till nackdel i hans utsatta situation.
Till hösten kommer de båda att bli arbetslösa igen och den här gången får de bara en 65-procentig ersättning. Linda har räknat ut att det blir 2500 kronor mindre i månaden att leva på.
– Jag förstår att Reinfeldt inte kommer hit, säger hon, med tanke på de försämringar som drabbat åtminstone henne. De utlovade jobben lyser med sin frånvaro.
Arbetskamraten säger att han får 6 500 kronor att leva på.
Han tänker inte alls på vad politiker, professorer eller VD:ar säger i Almedalen. Hans bekymmer är hur han ska få ett jobb utan att behöva flytta från Gotland. Han gruvar sig för att behöva gå till socialen, att känna sig som en andra klassens medborgare.
– Folk vet inte hur det känns att sitta med ett paket nudlar och det är en vecka kvar tills man får pengar igen.
Tiden som säsongsanställd har krympt, förr var den sex månader, nu är det bara fem månader, säger Linda.

Bengt Falk
Bengt ”Bengan” Falk

Vi går till ett fikarum i en källare som ligger precis intill den scen där socialminister Göran Hägglund talade igår. Termosarna åker fram på bordet, några bred sig en smörgås och tar sig en kopp kaffe.
Bengan minns Olof Palme. Han var alltid på plats i Almedalen, överlägsen och kunde säga vad han tyckte, säger han och tycker att de här politikerna bara ”smyger”.
På väggen finns ett schema. Där står att landshövdingen ska ha fest under sommaren, men inte för parkarbetarna. De ska fixa rabatterna och gräset ska klippas, så det blir riktigt fint den dagen.

Per Gahnström
Sektionsordförande Per Gahnström.

Per Gahnström, Kommunals sektionsordförande, dyker upp tillsammans med det regionala skyddsombudet Arne Bingström, som presenterar sig som tidigare väghyvelfarare och gammal GS-gubbe.
De tycker att det var mer kraft och tyngd i det politikerna sade förr i Almedalen.
Båda har hunnit avverka ett par seminarier – om avtal och arbetsrätt.
– Vi lyssnade på det där seminariet som handlade om den där salladsbruden och de där religiösa gubbarna, Plymouthbröderna, som bara har avtal med vår herre, säger Arne.

Arne Bingström
Arne Bingström, regionalt skyddsombud.

– Moderaterna säger att kollektivavtal är bra, men vill försvaga facket – men de gör det så det utåt ser snyggt ut, konstaterar Per.
De har saknat Kommunal i Almedalen, de hade velat att de hade synts där. Sedan har de inte tid att prata mer för de ska till Gute vingård där och tala med en anställd, sedan ska de informera golfbanearbetare om det nya avtalet.

Båda tycker att Almedalsveckan är bra för Visby, men att det är synd att så få kommunalare deltar. De jobbar – eller kanske de är utleda på politiken, funderar de.
Seminariet därinne i kongresscentret fortsätter. Lars Calmfors, ekonomiprofessor, påpekar att det är bra med öppningsklausuler, det vill säga att man lokalt kan försämra löneavtalen.
Almegas Jonas Milton har stött på medlemsföretag som är så missnöjda över de höga lönenivåerna att de inte längre vill ha kollektivavtal.

| Foto: Tobias Holmqvist |