Med glädjetårar som rann fick Wanja Lundby–Wedin ta emot hedersmedlemskapet och stående ovationer från kongressen. Hon började sin fackliga bana som undersköterska för 35 år sedan och har sedan dess tillhört Kommunal.

Wanja Lundby–Wedin sa i sitt hälsningstal att solidaritet är en viktig del i det fackliga arbetet.
– Det gäller även med dem som flyttar eller flyr över gränserna. Vi kan inte stänga gränserna och säga att vi i första hand ska ta hand om våra egna. Den svenska välfärdsstaten skulle aldrig klara sig utan den utländska arbetskraften. Vi kan inte säga till människor som försöker fly från fattigdomen att vi inte tillåter dem att göra det.
Hon tycker att den fackliga rörelsen tydligt och kraftfullt ska bekämpa de stämningar som Sverigedemokraterna hämtar näring i.
– Många LO–medlemmar röstar på dem. Vi har hukat för länge. Gör vi inget kommer partiet in i riksdagen efter nästa val, kanske med 5–10 procent av rösterna. Vi måste stoppa detta. Det är dags att vi sopar banan med Sverigedemokraterna i nästa riksdags– och kommunalval.

Wanja Lundby–Wedin gratulerade Kommunal till det nya avtalet med Sveriges Kommuner och Landsting.
– Avtalet hade inte varit möjligt utan förbundets medlemmar och kloka ledning. Men kom ihåg att det också berodde på samordningen mellan LO:s förbund. Det är inte möjligt att någon ska få mer om inte andra är beredda att avstå, förklarade hon.
Wanja Lundby–Wedin sa att avtalet var ett streck i räkningen för högerregeringen som med sin politik nu försöker pressa ned lägstalönerna.

Hon kritiserade arbetsgivarna som varnar för att lönerna kan bli högre än avtalen i de lokala förhandlingarna. Enligt arbetsgivarna skulle det spä på inflationen och hota konkurrenskraften.
– Det är inte vi i facket utan arbetsgivarna som betalar ut lönerna. Det är deras ansvar att se till att lönerna inte blir för höga. Vi har lärt oss att i avtalen ta ut exakt vad samhällsekonomin tål, inte mer.

Som nyvald ordförande i Europafacket passade hon på att förklara att det inte är skillnad mellan internationellt och nationellt fackligt arbete.
Wanja Lundby–Wedin sa att Europafacket precis som de svenska facken slåss för stärkta minimilöner, fler fackliga medlemmar och trygghet i förändringen när jobb försvinner eller blir mer kvalificerade.
Hon beklagade att det har blivit svårare för LO att påverka politiken i Sverige.
– Regeringen spottar ur sig förslag efter förslag som försämrar villkoren på arbetsmarknaden. Den ber om våra synpunkter och kallar oss till möten utan att det minsta bry sig om vad vi säger. Det är så meningslöst att vi borde gå i strejk. Men naturligtvis måste vi göra så gott vi kan för att kunna påverka, sa Wanja Lundby–Wedin lite uppgivet.

|Foto: Tobias Holmqvist|