Tårarna kom när LO:S ordförande Wanja Lundby-Wedin fick hedersmedlemskap i Kommunal. Och när socialismen i stadgarna kom upp till debatt tände både ombud och åhörare till.

Även debatten om
något så seriöst som mönsterarbetsplatser drog ner applådåskor och skrattsalvor. I den månghövdade panelen på scenen fanns Håkan Sörman, vd för arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och landsting, socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Britt Bohlin-Olsson, Kommunals förste vice ordförande Lars-Åke Almqvist, Jonas Milton, arbetsgivarna Almegas förbundsdirektör, Ilja Batljan, (s)-märkt kommunalråd (och nybliven fil doktor) i Nynäshamn, Maria Söderberg, centerpartist och kommunalråd i Krokom, som föga hedrande av Folksams hälsoindex rankats som Sveriges sjukaste kommun. Via telefonlänk hördes också Maria Leifland, likaledes hon centerpartist och representant för ”friska Värnamo”, där 47 procent av kommunens invånare inte haft en sjukdag på hela året. (Överhuvudtaget ligger 4 av de tio friskaste kommunerna just i Jönköpings län) Kommunalrådet Maria själv var dock hemma och sjukskriven, men hälsade att hon redan var så gott som frisk. En positiv bygd med bra arbetsmarknad, där man satsat på höga lägstalöner och låga högstalöner var hennes recept till de övriga för hur frisknäraron skulle öka.
Mer heltid och proffsigare arbetsgivare tänkte sig Ilja Batljjan var receptet för att hans kommun skulle klättra upp från en 184:e plats på listan. Krokoms kommunalråd tänkte sig ledarskapet som en väg att få de anställda friskare.
– Men vi har ingen bred arbetsmarknad som i Värnamo. Hos oss blir man less och sjuk, sa hon.

Som lejonet i kulan fanns även Sven-Otto Littorin (m), den av facket så utskällde arbetsmarknadsministern. Ministern kallade artigt kommunalarna för kärnan i Välfärdssverige, men tyckte att krtiken, från bland andra Britt-Bohlin-Olsson om den dyrare och sämre a-kassan var ”dravel”. ”Jag inser att det är ett väldigt impopulärt beslut, men nu inför vi jobbavdrag och satsar 10 miljoner på jobb och utvecklingsgaranti”, sa han ungefär som tidigare, samtidigt som han undvek att tala om andra neddragningar, av plusjobb, vuxenutbildning och kompetensstege.

Arbetsmarknadsminister Littorin var dock inte så påläst om a-kassan, utan hävdade att staten finanserar den till 90 procent, när hans egen regering sänkt den till 56 procent. Han tycker dessutom att höjningen av avgiften från 100 kronor i månaden till 340 kronor i månaden är en ”något förhöjd avgift”, vilket onekligen visar i vilken inkomstdivision han själv rör sig.
Britt tyckte att Littorin skulle skämmas som sänker inkomstgolvet och öppnar för låglönejobb.
Bara larv, svarade Littorin. Den sortens jobb finns inte i Sverige!
Att närmare 100 000 kommunalare är på väg att lämna a-kassan för att den blivit för dyr kommenterade han bara med att a-kassan behövs för jobb, precis som trafikförsäkringen för bilen.
Jonas Milton framhöll att även de gnäller på regeringen – för att de tycker det är för lätt att strejka. ”För visst ger det resultat”, medgav han. Däremot skulle han aldrig tagit en konflikt emot bussförarnas kisspauser. Den striden är dömd att förlora, konstaterade han.

Debatten om socialismen är en repris på debatten från 1978, påminde sig minnesgoda kongressbesökare. Även då fick förbundsstyrelsen backa på att ta bort s-ordet ur stadgarna. Och de många engagerade och vältaliga inläggen fick verkligen kongressen att leva upp.
Men kvar är förstås frågan vad deltagarna i ett tidigare rådslag, som röstade för att ordet socialism ska bort ur Kommunals verksamhetsparagraf tycker nu?
Lars-Åke Almqvist var säker på sin sak.
– Om förslaget skulle ut på medlemsomröstning hade förbundsstyrelsen vunnit gehör.

Kongressen, med sista ordet i frågan gav dock inte mycket för rådslaget. Lisa Svedjestad, avdelning Väst var en av många som förklarade:
– Den demokratiska socialismen tillhör vår värdegrund och den ska vi inte ta bort!

PS Nu ger Jeffrey Owens, chef för OECD:s skatteavdelning den borgerliga alliansregeringen underkänt både för beslutet att ta bort fastighetsskatten och införa ett jobbavdrag.  (DN den 29 maj 2007) Fastighetsskatten behövs för att nationalstaterna ska upprätthålla sina offentliga välfärdssystem. Och jobbavdrag är ett dyrt och krångligt sätt att åstadkomma fler jobb. Menar alltså en skatteexpert i det icke så rödglödande OECD, som är de rika ländernas ekonomiska samarbetsorganisation.
Undrar om Littorin tar lika lätt på det?