Både arbetsgivarna KFO och Kommunal räknar med att företag som utför hushållsnära tjänster kommer att växa. Detta på grund av att regeringens skatteavdrag träder i kraft från den första juli. Därför är det viktigt med ett centralt avtal.

När det gäller övriga avtal mellan KFO och Kommunal har Kommunal träffat sina förhandlingsdelegationer inom förskola, skola, personliga assistenter, hälsovård och omsorg. Något löneavtal blir det dock inte förrän avtalet mellan Kommunal och SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, är klart.

Inom Almegaområdet håller Kommunal på att förhandla fram ett nytt avtal för privata städare och för hemservice. Hur det går vill inte Kommunal uttala sig om i nuläget. Men mitt i avtalsrörelsen har Almegas vd Jonas Milton startat en avtalsblogg. Enligt honom kan inte avtalsrörelsen fortsätta som hittills. Löneökningarna är för höga, likaså individgarantierna. Han vill dessutom sänka ingångslönerna.

Fortsatta förhandlingar pågår mellan Kommunal och Fastigo, där Kommunal hoppas på en snar uppgörelse.
Andra pågående förhandlingar är med Vårdföretagarna. Likaså med KFS, som bland annat berör anläggare och medlemmar inom energi och vatten – och reningsverk.