1) Regn i Rio – Lisa Nilsson från albumet Hotel Vermont.
Här finns ett gung som antagligen kan få vem som helst att längta till Brasilien. ”Jag har hittat min sanning här”, sjunger en av våra bästa röster.

2) AB Stockholmshem – Peggy Lejonhjärta från albumet Viskningar och rop.
Allt fler hyresrätter i Stockholm säljs ut och blir bostadsrätter för de rika. Låttiteln är också namnet på ett av de tre stora allmännyttiga bostadsbolagen i huvudstaden. Bandet Peggy Lejonhjärta sjunger om att fly från pappersbruken in i den stora staden.

3) Jag står här på ett torg –Sofia Karlsson från albumet Visa från vinden.
På kort tid har Sofia Karlsson nästan arbetat sig fram till epitetet   folk­­kär. Man förstår det när hon gör Boris Vians klassiker, i Lars Forssells översättning, så hårt och ändå sprött som här. Gåshud.

4) Tusen mot en – Vapnet från ep:n Ge dom våld.
Jämtländska bandet Vapnet kom 2006 med debutalbumet ”Jag vet hur man väntar”. Vapnets ljudvärld är något alldeles extra.

5) Trying to recall – Marie Lindberg från albumet Trying to recall.
Hon fick aldrig resa till Helsingfors och bli Sveriges tävlingsbidrag i Melodifestivalen, Munkedals stjärna Marie Lindberg. Det hade hon förtjänat för det här relationsdramat. ”When you’re sleeping on the couch”, sjunger hon och hur många har inte tvingats sova på soffan?

6) En näve näring – Stefan Sundström och Nina Ramsby från albumet Fabler från Bällingebro.
Nina Ramsby skänker den här sången ännu mer skönhet och kontrasterar mot Sundströms skrovlighet.

7) Vi kommer försent till bluesen – SciFi Skåne från albumet Känslan av att jorden krymper.
Lekfulla SciFi Skåne gör musik som inte liknar mycket annat. Just därför så lyssningsvärt.

8) Har vi inte grävt för många hål – Pelle Ossler från samlingsalbumet Hotel Neanderthal.
”Olof Palme är död” sjunger skånske Ossler, nu aktuell i Thåströmtrion Sällskapet. Raderna följs av en gnisslande elgitarr och som lyssnare är man fast.

9) Blues för Bodil Malmsten – Eldkvarn.
Plura är mer självutlämnande än på länge i den här bluesen. Östergötlands hårdaste tar oss till Koster i Bohuslän och då kan det bli så här bra.

10) Song no. 6 – Ane Brun.
Okej, Ane Brun är ursprungligen norska. Men hon bor i Sverige och den här duetten med Ron Sexsmith förtjänar sin plats på vilken lista som helst.