Kommunal har stämt det privata serviceföretaget ISS på en miljon kronor i Arbetsdomstolen. Förbundet förlorade och ska betala arbetsgivarnas organisation Almega och ISS för rättegångskostnader.
– Städarna i Vilhelmina är jättebesvikna, säger Annika Wibrell, Kommunals sektionsordförande.

Det är inte bara det att lönen sänktes för städarna i Vilhelmina, för två städare med över 2 700 kronor, för fem städare över 2300 kronor, för en över 2000 kronor och för en nära 1 900 kronor. Av 21 städare fick endast tolv fortsatt arbete. Dessa tolv fick dessutom provanställning.
ISS tog inte över personalen utan utannonserade vilka de ville ha och valde ut tolv.

Städningen utfördes tidigare av det kommunala bostadsbolaget. Efter en upphandling tog Riksbyggen över fastighetsskötseln men anlitade en underentreprenör, det vill säga ISS för att sköta städningen.
Det finns garantiregler mellan Kommunal och Almega, vilket ska göra lönedumping omöjligt. Kommunal anser också att ISS enligt garantiregeln skulle ha anställt alla städarna. Kommunal krävde bland annat att städarna skulle få mellanskillnaden mellan den lön de borde ha fått och den som ISS nu betalar.

Enligt arbetsgivarna gäller inte garantireglerna. De hade gällt om ISS hade haft kontrakt direkt med kommunen men så är inte fallet. Kommunal har hävdat att det inte har någon betydelse att det är Riksbyggen som är avtalspart. Arbetsdomstolen går emellertid på arbetsgivarnas tolkning.
– Städarna är glada att Kommunal har drivit ärendet så långt som till Arbetsdomstolen men besvikna över att de nu inte får tillbaka den lön som de tidigare haft, säger Annika Wibrell, som tycker att det rent ut sagt är för djävligt.
– Klart att ISS kan hålla lägre kostnader om man sänker lönerna, säger hon. Och det är typiskt att man slår på en yrkesgrupp som är a och o för att vi andra ska ha det rent och snyggt omkring oss.

Kommunal centralt ska nu analysera domen och vill i nuläget inte kommentera domslutet.