För att skatterabatten ska gälla krävs att den som anlitas har F–skattsedel eller är anställd i ett företag.
Skatterabatten blir 50 000 kronor per person och hushåll. En familj med två vuxna kan alltså tillsammans köpa tjänster för 200 000 kronor men får skatterabatt med 100 000 kronor. Det ska bli möjligt att direkt få skattejämkning så att rabatten kan dras från skatt som betalas in från den 1 juli.

Tjänster som kan köpas enligt dessa villkor är till exempel tvätt, städning, matlagning, barnpassning, hämtning och lämning på dagis, skola, fritids och fritidsaktiviteter. Snöskottning, gräsklippning och andra tjänster kopplade till hus och tomt ingår också.

LO är mycket kritiskt till förslaget. LO:s ordförande Wanja Lundby–Wedin säger att skatterabatten gynnar de högavlönade som redan har råd att köpa dessa tjänster.
Regeringen hoppas att förslaget ska stimulera bildandet av fler tjänsteföretag och ge fler jobb. Enligt regeringen så gynnar skatterabatten kvinnorna som kan få avlastning i hemmet.

Det håller inte Wanja Lundby–Wedin med om. Hon hänvisar till Finland och Danmark där subventioner av köp av hushållstjänster inte har ökat sysselsättningen särskilt mycket.
– Jämställdheten ökar inte genom att regeringen subventionerar LO–kvinnors arbeten i högavlönade hem. Det är möjligt att vissa personer i näringslivet skulle bli hjälpta. Jämställdheten blir något som vissa familjer komma kunna köpa sig till, säger hon i uttalandet.