SVAR: Jag tror ditt barnbarn behöver hjälp att bearbeta sorgen efter pappan, som dog när pojken var åtta år. En känslig ålder.  Hans tre år yngre syster har troligen inte samma minnesbilder av pappa. Nu uttrycker pojken sina känslor genom att bli arg och besvärlig, slå i dörrar och få alla emot sig.
Bakom detta finns nog ett mycket ledset barn. Det gäller ta vara på de lugnare stunderna, prata mycket om pappan och försöka svara på alla pojkens frågor.
Han älskade säkert sin far även om det fanns bekymmer. Att han nu sparkar och slår sin mamma tror jag är ett rop på hjälp. Ofta visar man det som är svårast för den man älskar mest.
Det är bra att han visar sin oro, men acceptera inte att han gör sin mamma illa. Hon kan prata med sin son när det är lugnt och försöka förstå vad som händer i honom när han blir besvärlig. Det är också viktigt att berömma honom i de bra stunderna.
Skulle han bli än mer orolig och aggressiv kanske hjälp utifrån behövs. Då kan en psykolog eller kurator hjälpa honom att tillsammans med mamma se och förstå situationen.