Regeringen fattade igår beslut om att ta bort den ersättning som gått till handledning och utbildning av plusjobbare. Sammanlagt är det 600 miljoner kronor som dras in redan 15 mars.
Kommunernas ersättning för plusjobbarnas löner är oförändrad, men många kommuner befarar ändå att regeringens nya beslut drabbar plusjobbarna.
– När bidragen som rör handledning och utbildning försvinner så dumpas kvaliteten. Ambitionen ute i kommunerna är att fortsätta, att det ska gå och lösa, men många befarar att det kvalitetsmässigt inte kommer att fungera, säger Torgny Ljungkvist, utredare på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.
Finns det risk för att kommuner tvingas säga upp plusjobbare?
– Jag ser en risk för det. Men huruvida det händer eller ej är svårt att säga idag. Men det här är helt förödande.

En av de kommuner som ser med oro på regeringens nya besked är Tibro. Deras arbetsmarknadschef Per Garenius beskriver sig själv som ”fortfarande i chock”:
– Jag kan inte sticka under stol med att det är en stor risk att vi tvingas säga upp plusjobbare. Det är plusjobbarna som blir drabbade och det känns fruktansvärt. Det är ett fruktansvärt hårt slag mot den här gruppen. Även om vi just nu söker med ljus och lykta efter lösningar.