Andra frågor som skall lösas är om vi skall separera a-kassan från medlemsskapet i Kommunal. Detta kommer vi att ta ställning till på Kommunals kongress i slutet av maj. Jag själv tycker att det är en självklarhet att i ett fackligt medlemskap skall arbetslöshetsförsäkringen ingå. I frågan kommer nog talartribunen att hettas ordentligt och självfallet mäter jag också mina steg mot den när frågan kommer upp.

Vi har några nya kongressledamöter från Norrbotten, betydligt yngre än vi övriga. Återväxten måste tryggas, men den ser alltid inte så ljus ut. Vi har till de nya talat om vilket enormt fint uppdrag det handlar om. Löken på laxen är också kongressmiddagen i Stockholms stadshus. Tänk bara att vi för en kväll kan känna oss som nästintill Nobelpristagare.

Arbetsmarknadspolitik har jag tidigare flaggat med att vi skall diskutera i det här forumet. Jag har nyligen ställt frågan till Komin-redaktionen, varför inte arbetsmarknad står på menyn i den nya omgjorda Komin. Svaret lät vänta på sig, men den kommer att finnas där så småningom i redigerat skick. Det verkar att det inte är något som Kommunal i dagsläget prioriterar och tyvärr inte heller före valet i September. Jag för min del tror stenhårt på att den förra regeringen förlorade valet pga. att arbetsmarknadsfrågorna togs alldeles för lättvindigt och fick ej hög prioritet.

Kommunal prioriterade inte heller frågorna alltför högt, förutom racet med plusjobben. I och för sig ett bra arbete med dem, men satsade vi rätt? Jo, ett stort antal fick ett tvåårigt förordnande på dom offentliga arbetsställena. Felet med den satsningen var nu med facit i hand att i dom jobben förvärvar man ingen arbetsperiod till a-kassan, ej heller LAS-företrädes tid. Det här var något som alliansen utnyttjade stenhårt och gick ut med budskapet om dom krystade plusjobbens nackdelar och förordade därmed sina egna alternativ, dem som jag i ett tidigare inlägg berört nämligen de s.k. nystartsjobben, främst till våra ungdomar men också till invandrarna, alltså de som har det svårast att komma in på den reguljära arb.marknaden.

Åter till Kommunal, som vi trodde var på rätt väg några år och månader tidigare med en entusiastisk och hårt arbetande arbetmarknadsansvarig. Till sin hjälp fanns en strategigrupp, som jag själv ingick i. Vi trodde oss uppfatta att det fanns en stor dignitet hos förbundsstyrelsen och att prioriteringsordningen var hög! Döm om den förvåning och frustation när vi fick nyheten om att den ansvarige helt utan motivering entledigats från sitt uppdrag och ersatts av en annan! Jag vill bara nämna det att då vart det hårt arbete som gällde från gruppen, bl.a. arbetades det fram olika strategidokument, som skulle vara en röd tråd till alla arbetsmarknadsfrågor som Kommunal var i beröring med.
Strategigruppen uppfattar jag som sådan att den fortfarande består, men utan uppdrag. Den är tillsatt av förbundsstyrelsen och följaktligen borde det vara den som också entledigar denna. Vi i gruppen väntar med spänning på nästa uppdrag!

Gissa vem som var på Jokkmokksmarknad i år? Jo, VildHasse, ni kommer ihåg honom när han med sin tingel-tangelvagn förgyllde förbundsmötet i Borlänge för några år sedan. Jag kan inte låta bli att nämna honom, helt underbara rimmar och han krängde Jokkmokkskorv. Nu ut och motionera och därefter frukost!
 
 
Rolf Hagebjörk
Kommunal Norrbotten
Ordförande sektion 22
Kiruna