Lena WesterlundVad kommer du att säga till regeringen?
– Att arbetsförmedlingen måste få använda alla verktyg de har för den här gruppen, de som varit arbetslösa i över ett år. Vi befarar att det blir begränsningar.

Tänker du på något särskilt?
– Ja, till exempel den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen. Vi vet att människor har svårt att flytta, kanske att sälja huset om de bor på en avflyttningsort. Då måste de få hjälp att byta yrke, och då kostar det en del. Vi ser redan nu hur man skurit ner på den utbildningen.

Finns det andra verktyg?
– Visst. Men en sak vi inte vill se, är att äldre arbetslösa skickas på en ytterligare jobbsökarkurs när de redan varit på fyra. Det måste vara kvalitet i åtgärderna, men kvalitet kostar pengar.

Men var den tidigare aktivitetsersättningen bättre?
– Regeringen borde utvärdera den innan man genomför en stor förändring som berör många människor. Regeringskansliet har resurser att utvärdera som inte LO har, men allt ska gå så fort. Då blir det nya misstag.

När får vi reda på hur det blir?
– I vårbudgeten visar det sig vad regeringen vill satsa på den här gruppen. Våra beräkningar visar att det åtminstone behövs 22 miljarder kronor, baserat på att det handlar om 75 000 människor. Det här berör många av LO-förbundens medlemmar, vars ekonomi försämras, de får bara 65 procent istället för 80 procent i a-kassa. Desto viktigare är det att arbetsförmedlingens resurser att hjälpa dem till nya jobb inte också försämras.