Men mest är det nog en dag som handlar om att visa vem som är populär, och vem som ska känna sig ensam. Alla hjärtans dag blir Ledsna hjärtans dag.

Alla hjärtans dag är en angelägenhet för barn och tonåringar.
Skolorna har blivit centrum för ros- och presenthets!
Seden att fira sin älskade med en särskild dag lär härstamma från minst tre olika personer som fått beteckningen Sankt Valentin, eller Sankt Valentinus, och som avrättades på 200- eller 300-talet. Någon av Valentinarna  vigde kristna par.
Traditioner förknippade med sankt Valentin uppstod i Frankrike och England under medeltiden, kopplingen till romantik och kärlek lär ha kommit genom liknelsen med fåglar som finner sin partner i februari och ja, på den vägen är det.

I min ungdom fanns ingen särskild hjärtedag. Men för barnen har det eskalerat.
På en del skolor finns till och med  rosor att köpa!. Somliga får och andra får inte. På mindre barns skolor har dagen blivit ytterligare en present- och godisdag, när barnen ska jämföra med varann och värdera sina gåvor och sig själva utifrån vad kompisarna fått.
På DN:s debattsida i dag skriver Bris ordförande Ingela Thalén om att 20 procent fler barn sökt hjälp för att de känner sig mobbade i skolan. En dag som många känner sig extra ledsna är just Valentindagen när det extra tydligt visas vem som räknas och vem som inte gör det.
Ett av mejlen till Bris kommer från en 16-årig tjej: Hon skriver:
”Jag är den enda i min kompiskrets som inte har någon att skriva ”älskar dig puss och kram” till. Den värsta tiden på året är året runt. Men den absolut värsta dagen på året är alla hjärtans dag. I år tog jag ledigt från skolan för att slippa förödmjukelsen. I skolcafeterian brukar de nämligen arrangera en rosförsäljning.. Tanken är att man köper en ros för tjugo kronor och skriver ett kort, anonymt eller ej, och sen får den man gillar rosen med kortet. Jag hatar att vara den enda som aldrig får någon ros.”

Lovisa Ågren, pressekreterare på Bris, säger i DN 14/2/2007:
”Alla hjärtans dag fokuserar ju på vem som är populär och uppskattad och vem som inte är det.”

På mellan- och högstadieskolan Vasas real i Stockholm har man sedan några år tagit det drastiska  beslutet att lägga en studiedag och stänga skolan på Alla hjärtans dag. Detta för att undvika pressen. Roshandeln fick en nivå som gjorde den till ett problem. Det urartade till mobbning, så att populära elever skickade blommor till mindre populära för att sedan göra narr av dem.
Vasa real tog ett klokt beslut, de markerar sitt ogillande inför hur det kan bli när kärlek och omtanke kommersialiseras.

Rektorer på andra skolor bör tänka till och jobba för att göra Alla hjärtans dag inneslutande i stället för uteslutande. Ungar som känner sig utanför ska inte behöva känna skam för att de inte får någon ros.  Roskommersen behöver definitivt inte underblåsas inom skolans väggar.
Är man lycklig och har människor runt sig att tycka om behövs ju ingen särskild anledning att säga: Jag älskar dig!