Matts Jangerstad1) Vilka följder får de här besparingarna?
– Det blir fördröjningar och större enskilt ansvar för varje brandman. Till exempel kommer rökdykarna själva få bära upp slangen. Man kommer först att behöva springa upp och kolla läget, sedan ner för att hämta slang och sedan upp igen. Vi tappar kanske 50 procent av kapaciteten. Från att idag klara en halvtimme inne i en brinnande lägenhet, kanske man nu klarar 15-20 minuter.

2) Vad innebär det för allmänheten, finns det risk för liv?
– Större risker. Är det en brand högt upp finns det stor risk för vindsbrand också. Det kan bli risk för liv i slutändan, eftersom
det är minuter och sekunder vi jobbar med.

3) Vad kan Kommunal göra för att stoppa försämringarna?
– Det vi gör är att få politikerna att förstå att man inte kan fatta beslut utan att göra analyser innan. Vi la ett skyddsstopp mot hur man har gått till väga: avsaknad av analys och  verklighetsförankring och att man inte har fått möjlighet att öva på den nya organisationen.

4) Behövs det nio man i utryckningsstyrkorna, i Göteborg är de ju sju?
– Ja, men där återanställer man ju nu. 200 olyckstillfällen blev försenade för att man var för få.

5) I sjukvård och äldreomsorg är man van vid nedskärningar, varför ska räddningstjänsten vara en helig ko?
– Nej. Men det är viktigt att man gör en analys innan. Och sen måste man som politiker stå upp för de förändringarna: Vi kan inte tillgodose det som samhällsmedborgarna vill se, och det
finns det ju inte en politiker som vågar.

6) I Stockholms innerstad är nu en majoritet av brandmännen med i Brandmännens riksförbund och inte i Kommunal. Hur känns det att då stå upp som talesman för Stockholms brandmän?
– BRF är en intresseorganisation, det är fastslaget att de inte kan utse skyddsombud. Det är ingen facklig part. Det här är nån slags billighetsvariant, man vill inte betala en facklig medlemsavgift och så skyller man på Kommunal. Vart lägger man sina röster i valet? Men många är kvar i Kommunal.

7) Flera brandmän vi talat med tycker att Kommunal borde visa upp en enad front mot nedskärningarna tillsammans med BRF. Vad säger du om det?

– Enad front hade naturligtvis varit jättebra. Men BRF går ut och kritiserar Kommunal hela tiden, och det finns ingen anledning att samarbeta med en förening som inte accepterar Kommunal.

ID: Matts Jangerstad

Ålder: 52.
Bor: I Kista i nordvästra Stockholm.
Familj: Sambo och två barn.
Bakgrund: Ishockeyspelare och banktjänsteman. Slutade på banken 1978 för att få tid med hockeyn och började som brandman. Fackligt aktiv i 25 år, sektionsordförande sedan 1996.