Helena Fang AnderssonI höstas började undersköterskan Helena Fang Anderssons friårsvikariat gå mot sitt slut. Hon tog själv kontakt med flera äldreboenden och med Centrallasarettet och var på flera intervjuer.
Men när lasarettet hörde av sig och erbjöd ett sexmånadersvikariat på heltid hade hon redan skrivit på kontrakt för timanställning på två äldreboenden. Därifrån fick hon också löfte om fortsatt och mer jobb även om det till en början skulle röra sig om 75-procent på schema plus inhopp.

Eftersom hon påbörjat ett annat arbete tackade Helena Fang Andersson nej till halvårsvikariatet. Det fick Centrallasarettet att anmäla henne till arbetsförmedlingen, vilka skickade ärendet vidare till Kommunals a-kassa. Som beslöt att sänka ersättningen med 25 procent i 40 dagar.
– Jag tycker att jag har gjort precis det lagen säger – jag har sökt jobb aktivt. Det här känns orättvist. Jag lever ju mer än ett halvår och jag vill inte börja om och om igen. Det var därför jag ville satsa på det här stället där jag har en ljus framtid och kan få stanna kvar på sikt, säger Helena Fang Andersson.

Oavsett hur goda framtidsutsikter det blir framöver på en arbetsplats är det inget annat än dagsläget som räknas när arbetsförmedlingen och a-kassorna säger sitt:
– Det är helt regelrätt gjort. Man kan inte tacka nej till ett jobb som är omedelbart och med högre tjänstgöringsgrad. Som arbetslös kan man inte välja mellan olika jobb utan att det blir konsekvenser på ersättningsnivån.  Det här kommer att bli ännu tuffare. Det är klart utsagt från regeringen att man ska tvingas acceptera vilket jobb som helst, säger Krister Johansson, chef för Kommunals a-kassa.
Första gången man tackar nej till ett arbete blir det en nedsättning av ersättningen från a-kassan med 25 procent. Andra gången är nedsättningen 50 procent, därefter stängs man av från a-kassan.