Svaret är inte givet, det är inte helt enkelt att se sambanden mellan försämringar för den som är arbetslös och vår förmåga att kämpa för bättre löner. Det handlar därför mycket om att öka kunskapen. En bra början kan vara att se på arbetslöshetsförsäkringens olika funktioner.

Alla vet att den ska ge ekonomiskt skydd till den som är arbetslös. Vi känner nog  att den också ger trygghet, att bara veta att den finns om vi skulle drabbas. Däremot kanske vi inte lika ofta ser att den också hjälper till att hålla uppe lägstlönerna.
Så frågan vi borde ställa oss är hur Kommunal ska ha kraft att förhandla upp lönerna om medlemmarna sviker. Kollektivavtalet blir ännu viktigare när den lagstiftade tryggheten brister.

Ja, det är många tankar som väcks i den situation vi möter nu.
Men, för stunden släpper jag tankarna på det. Nu sitter jag hemma i köket, har dukat lite fint, ska äta tillsammans med mina bästa tjejkompisar – alla gamla kommunalare.
Vi ses var sjätte vecka, jag håller kvällen helig. När vi ska ses står det ”Flickbassängen” i min almanacka…