Nu har hon tagit hjälp av en stressterapeut, och går på möten med Anonyma Alkoholister. Hon har även lämnat in skjortor på tvätt och strykning, även om hon inte gått så långt som att kräva att maken ska göra matsäck eller packa gympapåsar till de tre barnen. Deras arbetsfördelning i hemmet är väldigt traditionell, säger hon, enligt Dagens Nyheter, där hon trädde fram den 15 januari. ”Det blev för mycket jobb, för lite sömn, för lite mat, för mycket huvudvärkstabletter och alkohol”, sa hon bland annat.

Politikens pris verkar vara högt, det är inte konstigt att många kvinnor med yngre barn väljer att avstå. Och de som snubblar uppe på toppen landar sällan mjukt. Socialdemokraternas Mona Sahlin, folkpartisten Karin Pilsäter, vänsterpartiets Gudrun Schyman, de moderata ministrarna Maria Borelius och Cecilia Stegö-Chilò: Alla har de granskats, trätt fram och gjort någon sorts avbön. Män i politiken, som slarvar med taxikvitton, svarta barnflickor, eller för den delen spriten slinker undan. En som däremot vägrat urskulda sig är Stockholms tidigare finansborgarråd Annika Billström (s), som blev en bricka i den ständigt oförsonliga kampanjen mellan falangerna i Stockholms arbetarkommun. Hon knäades nästan av Göran Perssons kohandel efter valet 2002, men genomförde både försök med biltullar och en rad av vallöftena, utan att få särskilt mycket cred för det. Dock, några ursäkter, eller avbön åt något håll har jag inte sett, vilket är förvånande, men även befriande.

Vad gäller Axén-Olin, en politiker med hårda åsikter men sympatisk och mjuk framtoning, så är det en ödets ironi att hon så väl illustrerar hur långt ett missbruk kan gå, i en alkoholliberal miljö, innan varningslamporna börjar blinka. Stockholms stadshus har, enligt miljöpartisten Yvonne Ruwaida, en kultur där man dricker på dagen. Det underlättar för missbrukare att dölja sina problem, liksom att vanorna bäddar för nya alkoholister. Till detta ett moderat socialborgarråd, Ulf Kristersson, som önskar öka supandet i staden genom att låta alla krogar servera sprit till klockan fem på morgonen.

Statistiken runt alkoholförsäljningen talar om både minskat och ökat alkoholintag. Totalt sett sjönk konsumtionen från 10,.5 liter per varje svensk över 15 år (2004) till 9,9  liter ren sprit per svensk år 2006. Allvarligt nog ökar det dock bland unga kvinnor, som därmed grundlägger sina framtida hälsoproblem.

Kristina Axén-Olin har varit modig och handlingskraftig. Tagit hand om sig själv och tagit ansvar som politiker, och framförallt som mamma. Hoppas hon orkar hålla ut. Kan hon sedan ta sina partikolleger i örat och minska flödet från Stockholms spritkranar så vänder hon sina svåra erfarenheter även till något bra i sin yrkesroll.