Flera namninsamlingar mot regeringens förändringar av a-kassan pågår på nätet. Nu startar LO en egen namninsamling som ska pågå fram till den 14 december. Sedan ska listorna överlämnas till statsminister Fredrik Reinfeldt.

Det formella beslutet fattas när LO-styrelsen sammanträder på måndag 27 november.

– Vi ska vara ute på gator och torg och samla namn. Det ska bli många! Antagligen blir det också någon lösning så man kan skriva under på webben. Allt pekar på att vi tar ett beslut om en egen namninsamling i styrelsen på måndag, säger Leif Håkansson, LO:s tredje vice ordförande.

I Stockholm håller LO en manifestation mot den nya a-kassan vid lunchtid 14 december på Mynttorget, i närheten av riksdagshuset.

Dagen är delvis vald med tanke på att IF Metall håller en extrakongress kring a-kassan i Stockholm just den 14 december. Och tiden har att göra med deras lunchavbrott.

Men många andra LO-medlemmar har fullt upp med att arbeta mitt på dagen och kan inte komma loss för att demonstrera.

Vill ni inte ha så stor uppslutning som möjligt?

– Det vill vi absolut ha. Jag är inte helt klar över varför det ligger på dagtid, men jag tror att IF Metalls extrakongress har styrt, säger Leif Håkansson.

Varför har ni väntat ända till 14 december med att protestera?

– Det är en sanning med modifikation. Vi håller på för fullt ute i landet. I Stockholm har datumet samband med att man behandlar det i riksdagen då.

Många fackklubbar ute i landet uppmanar LO att utlysa en politisk strejk i protest mot den borgerliga regeringens förändringar. Men LO står fast vid att politisk strejk inte är något alternativ.

– Vår bedömning är att vi vill protestera på traditionellt sätt. Jag är inte säker på att en politisk strejk ger den effekt vi är ute efter. En manifestation ger bättre effekt eftersom den syns på ett helt annat sätt, människor samlas.

Fram till 14 december gör LO-facken runt om i Sverige en rad aktiviteter, det handlar om manifestationer, namninsamlingar, flygbladsutdelningar och uppvaktningar av borgerliga riksdagsledamöter.

LO:s manifestation på Mynttorget pågår mellan 11.30 och 12.30 Artister finns på plats och underhåller från 10.30. LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin håller tal.