– Det är väldigt tydligt att de har bråttom att genomföra ett systemskifte. I budgeten förmedlas en människosyn och en grundsyn att alla är fuskare som vill roffa åt sig. Det är en helt felaktig människosyn fjärran från den vi har i förbundet. Det här skapar bara en större otrygghet på arbetsmarknaden, säger Ylva Thörn.

Hon menar att den borgerliga politiken går ut på att skrämma människor att ”ta vilket jobb som helst till vilken betalning som helst”. Samtidigt som den inte ger människor möjlighet att komma tillbaka efter sina egna förutsättningar.

Att regeringen nu drar in plusjobb och utbildningsvikariat i samband med att den drar ner antalet människor i arbetsmarknadspolitiska åtgärder med 50 000 personer nästa år slår undan benen på stora grupper, enligt Ylva Thörn.

– Det är katastrof. Det är väldigt viktigt med framtidstro, men här skrämmer man människor. Man ger dem ingen chans att tro på sig själva. Åtgärderna har använts för att människor ska få en omställning till ett annat arbete, man kan behöva testa nytt, arbetsträna. Det här är som att säga ”ni är inte önskvärda”.

Vad Kommunals strategi blir framöver kan Ylva Thörn inte svara på idag. Förbundet ser just nu över vilka konsekvenserna blir för medlemmarna.

Fackförbundet SIF planerar att bygga ut sin inkomstförsäkring för sina medlemmar för att lindra effekterna av en försämrad a-kassa. Har Kommunal liknande planer?

– Vi har inte diskuterat det. Men vi får förstås fråga oss hur långt vi klarar att mildra den borgerliga politiken med egna pengar utan att vi blir för sårbara. Ska det till en typ av inkomstförsäkring hamnar alltid diskussionen kring riskfaktorer och LO:s medlemmar är mer utsatta för risken att bli arbetslösa. Frågan är om medlemmarna skulle ha råd att teckna en sådan försäkring.

Ylva Thörn tror inte att de höjda fackföreningsavgifterna som regeringen aviserar genom att ta bort avdragsrätten behöver betyda att många medlemmar lämnar förbundet. Hon menar att det lika gärna kan bli så att många vaknar upp när de inser vad en borgerlig regering innebär.