Representanter från de fackförbund som är positiva till ett skatteavdrag för hushållsnära tjänster var på plats under Almegas seminarium i Almedalen, HTF, Byggnads och Fastighetsanställdas förbund.

Holger Eriksson ordförande i HTF såg flera starka skäl för ett skatteavdrag:

– Marknaden finns redan, men den är svart. Det handlar om att vända trenden till vita jobb så de som utför jobben kan utföra dem vitt. Dessutom tror jag att det skulle generera nya jobb.

Förslaget från Almega och Byggbranschen i samverkan handlar om ett skatteavdrag på 60 procent av arbetskostnaden samt ett maximibelopp för avdraget på 100 000 kronor per person och år. Barn ska kunna göra avdrag för tjänster som utförs i deras föräldrars hem.

Veronica Palm, socialdemokratisk riksdagsledamot var starkt kritisk till förslaget. Hon undrade varför någon som idag väljer att betala 60 kronor i timmen svart och redan har ”gått över den moraliska gränsen” skulle välja att betala 150 kronor med ett skatteavdrag.

– Jag vill inte använda skattepengar på det här sättet, jag vill hellre använda pengarna till att utveckla den offentliga välfärden. Varje felanvänd skattekrona är en stöld från folket, sa Veronica Palm.

Gudrun Schyman från Feministiskt initiativ var inne på samma spår:

– Ju mer urholkad den generella välfärden blir desto större blir behovet. Frågan är om vi ska privatisera eller använda skattemedel till det offentliga.

Samtidigt höll hon med om att det finns ett behov av tjänster av olika slag. Men Gudrun Schyman vill inte flytta in dem i hemmen – utan flytta dem ut från hemmen. Hon jämförde med professionaliseringen inom barnomsorgen:

– Utvecklingen har gått från barnflickor till barnomsorg. Det har gått från passning till pedagogik.

Representanter från den borgerliga alliansen var däremot för förslaget om skatteavdrag vilket också ingår i deras valplattform. Kristdemokraternas Maria Larsson tyckte att det var tråkigt att frågan fått en ideologisk låsning.

– Det här är en så solklar fråga. Det finns så många vinster. En moralisk, etisk aspekt, att svarta jobb blir vita och att det leder till fler professionellt utförda jobb. Jag tycker att det finns en föraktfull värdering av arbetet som utförs i hemmet. Det måste utföras. Antingen av oss själva eller som köpt tjänst.