Socialdemokraterna inledde Almedalsveckan i Visby. Göran Persson talade inför drygt tusen åhörare. Äldreomsorgen, jobben och miljön var hans tema.

Göran Persson sa att en kommunalare i hemtjänsten som kommer hem till en på ålderns höst är en viktig välfärdsfråga. Det måste få kosta. Och de pengarna gör större nytta än om de sparas i skattesänkningar eller investeras i någon aktiefond.

För att klara målet om bättre äldreomsorg vill han flytta fram kommunalarnas faktiska pensionsålder. Göran Persson vill att det ska vara möjligt att arbeta fram till 65 års ålder. De som är trötta och slitna ska få möjlighet att arbeta som mentorer åt de unga som anställs för att ta över inom äldreomsorgen.

Ett förslag som även Kommunals ordförande Ylva Thörn la fram vid förbundsmötet i Ronneby.

Göran Persson räknar med att detta skulle kosta 300 miljoner kronor för kommunerna. Han är beredd att låta staten skjuta till de pengarna.

I sitt tal sa han att målet om höst fyra procents öppen arbetslöshet nås under hösten. Det är ett viktigt delmål men målet för socialdemokraterna är full sysselsättning.

Han såg ut att trivas i talarstolen. Ekonomiskt går det mycket bra för Sverige. Det som bekymrade honom är miljöhoten.

Göran Persson vill satsa på att bekämpa algblomning och klimatförändringar. Han menar att det gäller att ställa krav på näringslivet för att få fram miljövänligare produktionsmetoder och produkter.

Detta skulle enligt honom inte vara möjligt om den borgerliga Alliansen tar över regeringsmakten efter valet. Den är alltför styrd av näringslivets intressen.

– Marknaden är en usel herre men en utmärkt tjänare, sa Göran Persson och fick den största applåden i sitt tal.

Hans mål är att efter valet bilda en socialdemokratisk regering utan inslag av miljöpartister eller vänsterpartister.

Detta är enligt honom möjligt även om socialdemokraterna inte får egen majoritet. Göran Persson har med gillande noterat att vänsterpartiets ledare Lars Ohly lovat att inte fälla en socialdemokratisk minoritetsregering.