Det är en sak om man själv kan planera sina måltider när man vill gå ned i vikt. Göra i ordning lämplig lunchlåda till jobbet och laga middag efter kaloritabellen.

För Kommunals ordförande Ylva Thörn är det inte så enkelt. Eller som hon säger:

— Jag har två sorters mathållning. En för mig själv och familjen och en som jag får anpassa efter det som bjuds på representationsbordet. Jag växte upp med att äta upp allt på tallriken, så jag tar mindre portioner och avstår från sås.

Trots dessa förtretligheter som alltså klaras av med järndisciplin, har den 165 centimeter långa Ylva lyckats gå ned i vikt från 85 kilo till 70. På ett år. Hur bar hon sig åt?

— Sedan några år tar vi hjälp från en friskvårdare på förbundet. Vi får personliga hälsoprofiler och har ett bra gym i källaren. Vi var några som bildade en viktväktargrupp efter nyår, vägde in oss och satte i gång…

Det handlar om mycket grönt och fibrer, magert kött och lite fett. Ylva äter regelbundna måltider och använder bara fem-procentig matlagningsgrädde. Och omläggningen har gått bra, även om suget var hårt i början.

— Då åt jag säkert fem-sex äpplen om dagen, men nu är jag aldrig hungrig. God ost är nog det enda jag saknar. Jag älskar ost! Nu får jag nöja mig med 17-procentig sådan, men lägre går jag bara inte.

För att få mathållningen att fungera med jobbet och familjen krävs extraordinär planering med veckohandling, matscheman och helgmatlagning för att fylla på frysen.

— Lasse, min man, är helt med på noterna. Men jag vill ju inte tvinga Viktor att avstå från det jag själv valt bort. Det är ju ofta så att smalmat är dyrare än pannkakor och billigt pålägg.

Det är viktigt att vara rimlig mot sig själv, tycker Ylva, så att man inte lägger skuld på sig om man inte alltid klarar de uppställda delmålen. Hon gillar godis och äter det också ibland. Huvudsaken är att klara sin målsättning på sikt och när den är uppnådd, fortsätta att äta sunt och röra på sig.

— Jag började att lägga på mig vikt när jag fött barn. Men jag har aldrig rökt och har muskler och en bra grundkondition eftersom jag spelade fotboll och tränade judo i många år. Nu hinner jag inte träna intensivt och tycker att det är jättetråkigt att springa.

Om helgerna när Lasse tränar fotboll med Viktor brukar Ylva också ta fem kilometers skogspromenader.

— Jag ser till att få in vardagsmotion också. Jag går alltid mellan förbundskontoret på Hagagatan och LO-borgen på Norra Bantorget, till exempel. Åker jag buss kliver jag av före målet.

— Jag tar konsekvent trapporna i stället för hissen…Den stora utmaningen är ju att hålla fast vid de bra vanorna för framtiden, för det finns inga genvägar.

Ylvas meny

Frukost. Den brukar bestå av keso och bär eller klementiner, grovt bröd utan smör men med skinka och gurka. Kaffe.

Mellanmål. Frukt och ett par finska Fazerbröd.

Lunch. Antingen äter jag på något lunchställe i närheten och väljer då gärna kyckling och sallad. Eller så hämtar jag lunchen upp till kontoret.

Mellanmål. En frukt och vatten.

Middag (hemma): Skinka eller hemlagad köttfärsbiff med lingon och kokt potatis.

Sex tips

1 Ät frukost! Hemma hos oss går vi upp klockan halv sex för att hinna med en lugn och trevlig stund tillsammans innan vi ska åka iväg åt olika håll. Vi dukar fint på assietter och tänder ljus nu under den mörka årstiden.

2 Ät två lagade mål om dagen. Regelbundenheten är viktig.

3 Ha alltid en frukt i väskan som beredskap om du blir sugen under dagen.

4 Handla aldrig när du är hungrig.

5 Planera veckans måltider
så att du inte faller för onödiga frestelser

6 Promenera vart du än ska om det ligger inom rimligt avstånd.