Många av de traditionella julkryddorna är folkkära runt om i världen och till mycket mer än bara pepparkakor och lussekatter. Kakor och efterrätter i all ära, men kryddorna borde få ge smak åt din vardagsgryta också!

Saffran ger guldkant till både fransk fisksoppa och spansk paella och används gärna och ofta i indisk, persisk och nordafrikansk matlagning. Men tänk på att saffranet bör användas med måtta; för mycket av det goda ger bara sötaktig jolmighet. I matlagning är det är knivsuddar som gäller.

Den kanel vi köper i affären är egentligen ingen ”äkta” kanel utan en släkting, kassiakanel. Ceylonkanelen anses vara den äkta, men den doftar och smakar inte som vi är vana vid. Det är just ”fattigmanskanelen” vi vill ha till bullbaket och inget annat. Den lilla torkade blomknoppen, kryddnejlika, förtjänar också mer uppmärksamhet än bara i glöggrytan. Det behövs inga stora mängder, utan det räcker med en nätt nypa mald över en sallad eller en knopp i grytan. Malda kryddor tappar stinget snabbt, prova att köpa hela kryddor och mal själv i mortel.

Ta fram pepparkaksreceptet och kidnappa kryddorna, sätt färg och smak med julkryddorna året om!

Potatisgnocchi med kryddäpple, honungslingon och fläsk

4 portioner

Numera kan man få tag på färska potatisgnocchi i de flesta butiker (inte att förväxla med pastagnocchi som är en helt annan historia). Mycket lämpligt är koktiden försvinnande snabb. Tillsammans med äpple, lingon och pepparkakskrydda får potatisknoddarna en släng av jul.

1 1/2 dl djupfrysta lingon

1 1/2 msk honung

salt och nymald svartpeppar

2 äpple

1 rödlök

200 g varm- eller kallrökt sidfläsk

2 msk smör

1/2 tsk pepparkakskrydda

1 förpackning naturella potatisgnocchi, 500 g

ca 125 g färsk bladspenat

• Tina försiktigt lingon med honung på låg effekt i mikro (eller i kastrull på svag värme). Smaka av med aningen salt och svartpeppar. Låt stå och dra under tiden du gör i ordning salladen.

• Skala äpple och rödlök. Dela i fina klyftor. Skär fläsket i 1 x 1 cm tärningar. Knaperstek fläsktärningarna i het panna och låt rinna av på hushållspapper. Stek äpple och lök snabbt i smör. Pudra över pepparkakskrydda och blanda försiktigt. Fräs i ytterligare någon minut så kryddorna rostas lätt.

• Koka potatisgnocchi enligt anvisning på förpackningen. Det tar bara några minuter. Blanda gnocchi, äpple- och lökblandning och färsk spenat. Ringla honungslingon över salladen och toppa med knaperstekta fläsktärningar.

Saffransrisotto med kumquats
och stjärnanis

4 portioner

Kumquats är små valnötstora citrusfrukter som man äter hela med skal. Här ger de friskhet åt en saffransrisotto med stjärnanis. Ersätt gärna 1-2 dl av buljongen med torrt vitt vin. Prova också använda hela saffranstrådar, men låt dem dra i hett vatten ca 15 minuter före användning.

Risotto:

1 gul lök

1/2 chilifrukt

10 st kumquats

2 msk olivolja

1 hel stjärnanis

1 tsk fänkålsfrö

3 dl arborioris

12 dl varm buljong (vatten + fond eller tärning)

1/2 paket saffran (1 pkt = 0,5 g)

Kycklingspett:

4 kycklingfiléer

1/2 chilifrukt

1 msk olivolja

1 msk färskpressad citron

1/2 tsk salt

nymald svartpeppar

4 träspett (blötlägg i 15 min)

Till servering:

nykokta gröna grönsaker, t ex sparris eller sockerärtor

Risotto:

• Skala och hacka löken. Finhacka chilifrukten. Skiva kumquats och pilla bort eventuella kärnor. Hetta upp olja i en rymlig kastrull och fräs lök utan att den tar färg tillsammans med stjärnanis och fänkålsfrö. Vänd ner ris och chilifrukt. Fräs ytterligare en minut under fortsatt omrörning.

• Häll på någon deciliter av buljongen över riset och låt koka in. Fortsätt portionera vätskan pö om pö och låt koka in efterhand. Rör om under tiden; desto mer du vårdar risotton desto krämigare blir den. Risotton är klar efter ca 20 minuter. Rör ner saffran och kumquats när ca 10 minuter återstår av koktiden (använder du saffranstrådar kan du tillsätta dem med riset). Servera risotton tillsammans med kycklingspett (se recept nedan) och kokta gröna grönsaker.

Kycklingspett:

• Dela kycklingfiléerna i långsmala strimlor. Finhacka chilifrukten. Blanda kycklingstrimlorna med olivolja, citronsaft, chilifrukt, salt och nymald svartpeppar. Trä upp kycklingbitarna på träspett. Stek i 225° ugn i ca 12 minuter eller tills kycklingen är färdig.

Blåbärskompott med kardemumma-
kräm och havrekaka

4 portioner

En kallrörd kräm, färdiga kakor och några minuters kok åt blåbären och det är klart.
Vill du ha en mindre söt efterrätt, använd digestivekex. Juligare? Prova med pepparkakor.

1 paket djupfrysta osockrade blåbär
(250 g)

1/2 dl strösocker

2 tsk maizena

finrivet skal från 1/2 citron

2 msk färskpressad citron

200 g philadelphia cream cheese

2 msk florsocker

2 tsk vaniljsocker

1/2 tsk kardemumma, gärna nymortlade hela frön

1 paket havrekakor (175 g)

• Tvätta citronen ordentligt. Riv skal och pressa ur saften. När du river citronen, försök vara noga så det beska vita inte kommer med. Blanda philadelphia med florsocker, vaniljsocker, kardemumma, citronskal och saft. Rör till en mjuk och smidig konsistens. Ställ svalt.

• Lägg tinade blåbär tillsammans med strösocker i en kastrull. Låt koka ihop några minuter. Rör ner maizena, utrört i 1 msk kallt vatten, och låt kompotten sjuda tills den tjocknat. Låt svalna något.

• Grovkrossa havrekakor. Varva kakkross och blåbärskompott i serveringsglas. Toppa med kardemummakräm och dekorera med några fina blåbär. Servera bums!