– Rena uttröttningsmetoden är effektiv, säger Anna Bylund.

– Jag har visat film på utbildningsdagar, instruerat extrapersonal, informerat, informerat och tjatat. Däremellan har vi skrattat mycket och försökt se glädjen i att vara med och skapa en renare miljö.

Hela sköljen på avdelning 61 är belamrad med olikfärgade boxar. Hårdplast, mjukplast, metall, kartong, färgat glas, ofärgat glas. Inne på sjuksköterskornas medicinexpedition finns en liknande uppsättning boxar.

För två år sedan, när hela sjukhuset miljöcertifierades, var sjuksköterskorna motsträviga till sorteringen. Det innebar många extra steg att springa med metallocken från droppflaskorna in till sköljrummets återvinningsboxar. Det gick betydligt enklare att smyga in dem i soppåsen. Men det accepterade inte Anna Bylund, i stället såg hon till att sjuksköterskorna fick egna återvinningsboxar.

Att sortera ska vara enkelt, praktiskt och gå fort. Det är Anna Bylunds devis.

– Den som inte gör som hon säger åker på ett samtal i sköljen eller får en soppåse dissekerad, säger Maria Rohnström-Knuttinen, som är biträdande chefssjuksköterska och den som nominerade Anna Bylund till miljöpriset.

Visst har det suckats och stönats en hel del, det erkänner de övriga i personalen. Men Anna Bylund själv bara skrattar och säger att nu har de i alla fall slutat sucka och börjat sortera i stället.

I en pärm i personalrummet finns all information om vad de olika materialen återvinns till och Anna Bylund har också tagit reda på vad som händer med soporna när de lämnar avdelningen.

– Ingen vaktmästare skulle våga blanda ihop våra sopor, det är då säkert, säger en av arbetskamraterna.

I fönstret i personalrummet står Anna Bylunds miljödiplom så att hela avdelningen kan njuta av det och med decemberlönen väntar en extra utbetalning på 5 000 kronor.