Och aldrig känner man väl hur rädd man ska vara om sina fötter som när man inte är det. Alla som går och står dagarna i ände lär sig med tiden hur viktigt det är med bekväma skor.

Att sko sig rätt på jobbet är en konst. På sidorna
32-35(KA nr 20/2005) testar vi, tillsammans med några kommunalare, skor för inomhusbruk, utifrån några olika krav man bör ställa.

När jag var yngre arbetade jag ett par år ombord på tågen, som tågvärdinna. Det lät nästan lika tjusigt som flygvärdinna, och även vi hade uniformer med små vingar på blusen. Vi som var timanställda hade bruna uniformer och beiga blusar, de fastanställda hade blå med vita blusar. Alla slet vi hårt, med städning, matlagning,servering och försäljning. Jobbet kan jämföras med att sköta en Seven-Elevenbutik på hjul. Fötterna och ryggen tog värst stryk.

Eftersom jag samtidigt jobbade i skoaffär hade jag turen att kunna köpa mina skor med 25 procents rabatt. Jag lyckades hitta några som var både sköna och snygga.

Sedan dess aktar jag mig noga för att inte köpa för små eller ”plastiga” skor. Priset är för högt! Mycket har hänt på skofronten, uppbyggda, sköna modeller finns att få. Men de kostar.

Arbetsskor betalda av arbetsgivaren var inte aktuellt då — och är det tyvärr sällan även nu. I alla fall i kvinnodominerade jobb. Men vård och städning är lika tungt som gatuarbete. Gör fötterna till en facklig fråga, det förtjänar dom!